Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Z Ukrajiny evakuovali dvoch dánskych novinárov, ktorých postrelili

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zranenia novinári utrpeli napriek tomu, že mali na sebe nepriestrelné vesty po tom, čo ich auto zasiahla paľba neznámych útočníkov.

Kodaň 2. marca (TASR) - Dvaja dánski novinári, ktorí počas víkendu na Ukrajine, kde od minulého štvrtka prebieha ruská vojenská invázia, utrpeli strelné poranenia, opustili krajinu a sú na ceste do vlasti. V stredu o tom informoval ich zamestnávateľ, dánsky denník Ekstra Bladet, ako aj organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). TASR prevzala túto informáciu z agentúry AFP.

Reportér Stefan Weichert a fotograf Emil Filtenborg Mikkelsen boli postrelení v sobotu neďaleko mesta Ochtyrka, ležiaceho na severovýchode Ukrajiny zhruba 50 kilometrov od hraníc s Ruskom. Zranenia utrpeli napriek tomu, že mali na sebe nepriestrelné vesty po tom, čo ich auto zasiahla paľba neznámych útočníkov. Obaja novinári žili na Ukrajine už niekoľko rokov.

Noviny Ekstra Bladet v stredu ohlásili, že ich spolupracovníci "sú v bezpečnej krajine" a "čoskoro budú v bezpečí doma v Dánsku".

"Dánskych žurnalistov, ktorí boli na Ukrajine vážne zranení, evakuovali do Moldavska," povedala pre AFP Jeanne Cavelierová, šéfka pobočky RSF pre východnú Európu a strednú Áziu.