Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Z Ukrajiny vyplávali tri lode naložené obilninami

Na archívnej snímke z 29. júla 2022 nákladná loď Navi-Star naložená obilím čaká na vyplávanie z ukrajinského prístavu Odesa. Foto: TASR/AP

Rusko v pondelok uviedlo, že nemôže zaručiť bezpečnosť plavby a považuje dohodu za "ťažko uskutočniteľnú" bez jeho účasti.

Istanbul 1. novembra (TASR) - Tri nákladné lode naložené obilninami opustili v utorok ukrajinské prístavy. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Presun týchto plavidiel odsúhlasila ukrajinská, turecká a OSN delegácia... Ruská delegácia bola informovaná," uviedlo pre agentúru AFP Medzinárodné koordinačné centrum (ICC) so sídlom v Istanbule.

Rusko a Ukrajina podpísali v júli dohodu sprostredkovanú Tureckom a Organizáciou Spojených národov, ktorá umožnila obnovenie vývozu ukrajinského obilia po mori s cieľom zmierniť globálny nedostatok potravín. Dovtedy ukrajinské prístavy blokovala vojenská invázia Ruska. Dohoda vytvorila pre lode bezpečný koridor z ukrajinských prístavov na kontrolu do tureckého Istanbulu.

Rusko v pondelok uviedlo, že nemôže zaručiť bezpečnosť plavby a považuje dohodu za "ťažko uskutočniteľnú" bez jeho účasti. Moskva pred niekoľkými dňami oznámila zámer na neurčitý čas odstúpiť od dohody, pretože obviňuje Ukrajinu z "masívneho" útoku dronmi na čiernomorskú flotilu lodí na anektovanom Krymskom polostrove.

Na inšpekcie prichádzajúcich i odchádzajúcich lodí dozerali predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Turecka a OSN. Doteraz umožnila odblokovanie deväť a pol milióna ton obilnín z ukrajinských prístavov. Platnosť dohody z júla mala byť obnovená 19. novembra.