Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Z územia pásma Gazy boli na Izrael vypálené ďalšie dve rakety

Na archívnej snímke z 11. mája 2021 izraelský vojak sa skrýva pri vystrelení obranného protiraketového systému na zastavenie rakety z pásma Gazy v meste Aškelon na juhu Izraela. Foto: TASR/AP

Niektoré palestínske médiá podľa denníka The Times of Israel (TOI) uviedli, že jedna z rakiet dopadla neďaleko lokality Bajt Hanún v severnej časti pásma Gazy a zranila jednu osobu.

Jeruzalem 22. apríla (TASR) - Izraelská armáda informovala, že z územia palestínskeho pásma Gazy boli v piatok neskoro večer smerom na územie Izraela vypálené dve rakety.

Podľa armády jedna raketa dopadla v blízkosti pohraničného plota na neobývané územie pod správou oblastnej rady Ša'ar ha-Negev, zatiaľ čo druhá skončila ešte na území pobrežnej enklávy Gaza ovládanej militantným hnutím Hamas.

Armáda vo svojom oznámení na Twitteri podotkla, že sirény varujúce obyvateľstvo pred nebezpečenstvom neboli aktivované.

Niektoré palestínske médiá podľa denníka The Times of Israel (TOI) uviedli, že jedna z rakiet dopadla neďaleko lokality Bajt Hanún v severnej časti pásma Gazy a zranila jednu osobu. Zdravotnícke úrady v Gaze sa k tejto záležitosti zatiaľ nevyjadrili.

Ako poznamenali TOI, piatkový útok na južný Izrael je v poradí štvrtý za posledný týždeň: predtým jedna raketa vo štvrtok dopadla v Gaze, jedna v stredu neďaleko domu v meste Sderot a ďalšiu v pondelok zostrelila protivzdušná obrana.

K raketovému ostreľovaniu sa neprihlásila žiadna z radikálnych skupín sídliacich v Gaze, hoci z pondelkového útoku bol vo viacerých médiách obvinený palestínsky Islamský džihád.

Izraelská armáda na pondelkové a stredajšie ostreľovanie reagovala náletmi zameranými na niekoľko vojenských objektov Hamasu v Gaze vrátane jedného, ktorý toto hnutie údajne využíva na výrobu zbraní.

Paralelne s týmto ostreľovaním a odvetami zaň dochádzalo v Jeruzaleme a na okupovaných územiach k nepokojom a potýčkam medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami.

K týmto zrážkam došlo v rámci mesiac trvajúcich násilností, ktoré sprevádzajú slávenie židovského sviatku pesach - časovo sa prekrývajúcim s posvätným pôstnym mesiacom moslimov ramadánom.

Násilnosti, ktoré sa odohrávajú v Jeruzaleme i na Izraelom okupovaných územiach, vyvolali u medzinárodného spoločenstva obavy z nového konfliktu - podobného tomu, aký obe komunity zažili vlani, keď analogické potýčky viedli k 11 dní trvajúcej vojne medzi Izraelom a radikálmi z palestínskeho pásma Gazy.