Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Z východnej Ghúty evakuovali 20 chorých, Harastá je odrezané od sveta

Na snímke konvoj vozidiel Červeného kríža vedie do východnej Ghúty. Foto: TASR/AP

Harastá leží východnej Ghúte, ktorá je obsadená protivládnymi povstalcami a v posledných týždňoch čelí obliehaniu a bombardovaniu.

Bejrút 14. marca (TASR) - Z východnej Ghúty, ktorá je obkľúčená sýrskymi vládnymi silami, v stredu evakuovali dve desiatky chorých civilistov. Stalo sa tak na základe dohody o evakuácii ľudí s kritickým zdravotným stavom.

Informovala o tom sýrska štátna televízia, ktorá odvysielala zábery na civilistov, najmä ženy a deti, ako opúšťajú obkľúčenú enklávu humanitárnym koridorom. Televízia spresnila, že pristavenými najmenej dvoma sanitkami a autobusom bolo evakuovaných spolu asi 25 ľudí.

Muhammad Chatúb, hovorca Sýrsko-americkej lekárskej spoločnosti, ktorá monitoruje situáciu v zdravotníckych zariadeniach vo východnej Ghúte, uviedol, že už dva týždne je pripravený zoznam asi 1000 ľudí, ktorých zdravotný stav si vyžaduje okamžitú lekársku starostlivosť. Upozornil však, že nie všetci chorí majú možnosť dostať sa k humanitárnym koridorom vzhľadom na to, že východná Ghúta je rozdelená na dva sektory a niektoré oblasti v nich sú izolované.

Úrady sýrskeho mesta Harastá v oblasti východná Ghúta v stredu informovali, že vládne sily odrezali ich mesto od zvyšku povstalcami ovládanej enklávy, čím 20.000 civilistom zablokovali prístup k humanitárnej pomoci. Mesto je vystavené intenzívnym náletom a jeho obyvatelia sú nútení skrývať sa v podzemných priestoroch.

Harastá leží východnej Ghúte, ktorá je obsadená protivládnymi povstalcami a v posledných týždňoch čelí obliehaniu a bombardovaniu. Opoziční aktivisti tvrdia, že od začiatku poslednej ofenzívy vo februári prišlo o život viac ako 1100 civilistov.

Vládne sily nedávno rozdelili enklávu na dve časti a odrezali od okolitého sveta mestá Dúmá a Harastá.