Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Za 27 dní zatkli v Salvádore vyše 15.000 členov gangov

Na archívnej snímke z 27. marca 2022 muži po tom, ako ich zatkla polícia na mieste vraždy neďaleko trhu v centre mesta San Salvador. Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu uverejneného vo štvrtok boj proti zločineckým skupinám plne podporuje až 78 percent Salvádorčanov.

San Salvador 22. apríla (TASR) - Salvádorská polícia a armáda zatkli za necelý mesiac viac ako 15.000 osôb podozrivých z členstva v skupinách organizovaného zločinu. Zatýkania sa uskutočnili v rámci snáh zameraných na zastavenie narastajúceho počtu vrážd. V piatok o tom informoval salvádorský prezident Nayib Bukele. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Koncom marca vláda vyhlásila výnimočný stav. Stalo sa tak po tom, ako úrady od 25. do 27. marca zaznamenali 87 úmrtí súvisiacich s konfliktami gangov.

Vlna zatýkania je v Salvádore bezprecedentná. Krajinu desaťročia sužovali násilnosti páchané vplyvnými zločineckými skupinami ako napríklad Mara Salvatrucha (MS-13) a Barrio 18. Tieto gangy majú približne 70.000 členov, pričom podľa miestnych orgánov je asi 26.000 z nich vo väzbe.

Podľa prieskumu uverejneného vo štvrtok boj proti zločineckým skupinám plne podporuje až 78 percent Salvádorčanov.

Mimoriadne opatrenia na potlačenie prudko rastúceho počtu vrážd umožňujú zatýkanie členov gangov bez súdneho príkazu a trest za členstvo v gangu sa sprísnil z deviatich na 45 rokov väzenia.

Núdzové opatrenia obmedzujú aj slobodu zhromažďovania, pričom bez súdneho príkazu možno odpočúvať i telefonické hovory a sledovať e-mailovú komunikáciu.

V apríli sa Bukele sťažoval, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v Salvádore nedostatočne podporuje boj proti gangom. Spojené štáty uviedli, že od roku 2008 poslali Salvádoru na boj s kriminalitou a zvýšenie bezpečnosti už 411 miliónov dolárov.