Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Za bombovými poplachmi v Belehrade stojí Západ, tvrdí srbská premiérka

Na archívnej snímke srbská premiérka Ana Brnabičová. Foto: TASR

Brnabičová podporila vyjadrenie srbského prorusky orientovaného ministra vnútra Aleksandra Vulina, podľa ktorého je Srbsko terčom útokov, ktoré pochádzajú z viacerých európskych lokalít.

Belehrad 18. mája (TASR) - Srbská premiérka Ana Brnabičová v utorok obvinila Západ, že stojí za pondelkovými takmer 100 falošnými bombovými poplachmi na viacerých miestach v Belehrade. Západ takto podľa nej útočí na Srbsko za jeho odmietnutie uvaliť sankcie proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Sme jedinou európskou krajinou, ktorá sankcie neuvalila. Tieto hlásenia o bombách sú nátlakom zo zahraničia," vyhlásila Brnabičová v televíznom rozhovore. Nepredložila však žiadne dôkazy, píše agentúra Reuters.

Brnabičová tak podporila vyjadrenie srbského prorusky orientovaného ministra vnútra Aleksandra Vulina, podľa ktorého je Srbsko "terčom útokov, ktoré pochádzajú z viacerých európskych lokalít".

V srbskom hlavnom meste v pondelok evakuovali takmer 100 základných škôl, niekoľko gastronomických prevádzok, nákupné centrum, mosty, zoologickú záhradu, letisko, železničnú stanicu a vodárenskú spoločnosť. Polícia prehľadala aj futbalový štadión, nikde však výbušné zariadenia nenašla.