Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Za článok o Tuarégoch odsúdili novinára na osem mesiacov väzenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International odsúdila vynesený súdny verdikt ako ďalší zásah do slobody tlače v Alžírsku a vyzvala na novinárovo prepustenie.

Alžír 12. augusta (TASR) - Alžírsky novinár Raba Kareš bol odsúdený na 12 mesiacov odňatia slobody, z toho štyri podmienečne, za článok o protestnom hnutí berberskej menšiny Tuarégov, ktorý súd vyhodnotil ako "zámerné šírenie falošných informácií" a hrozbu pre verejný poriadok. Informovala o tom vo štvrtok redakcia denníka Liberté, kde novinár pracuje.

Polovicu z ôsmich mesiacov nepodmienečného trestu si novinár odpykal pobytom vo vyšetrovacej väzbe, v ktorej bol od apríla. Okrem toho bol odsúdený i na zaplatenie pokuty 20.000 dinárov (126 eur).

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International odsúdila vynesený súdny verdikt ako ďalší zásah do slobody tlače v Alžírsku a vyzvala na novinárovo prepustenie.

Kareša zatkli v apríli po zverejnení správy, že berberská menšina Tuarégov, ktorí dlhodobo poukazujú na svoju ekonomickú a sociálnu marginalizáciu, protestovala proti "vyvlastneniu" svojich historických území.

Jeho zadržanie vyvolalo protesty ďalších novinárov, najmä po tom, čo prezident Abdalmadžíd Tabbún v novinovom rozhovore pred vynesením rozsudku obvinil Kareša z rozdúchavania vášní.

Organizácie a združenia zasadzujúce sa za slobodu médií vlani so znepokojením prijali správu, že alžírska vláda začala stíhať šírenie "falošných správ", ktoré "ohrozujú národnú jednotu".

Organizácia Human Rights Watch opakovane obvinila alžírske úrady, že sa uchyľujú k trestnému stíhaniu novinárov a ďalších osôb na základe nejasne formulovaných priestupkov v trestnom zákonníku.

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vo svojom rebríčku slobody tlače pre rok 2021 zaradila Alžírsko na 146. miesto medzi 180 krajinami a územnými celkami.