Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Za kandidáta na šéfa CDU bol nominovaný Friedrich Merz

Kandidát na lídra Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a bývalý šéf poslancov vládnej konzervatívnej únie CDU/CSU Friedrich Merz počas svojho prejavu na virtuálnom zjazde CDU v Berlíne v sobotu 16. januára 2021. Foto: TASR/AP

Merza (66), ktorý sa o tento post uchádza už tretí raz, nominovalo v pondelok večer jednomyseľne na digitálnom zasadnutí predsedníctvo okresného združenia CDU v Hochsauerlande.

Berlín 16. novembra (TASR) - Bývalý šéf frakcie Nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v Spolkovom sneme Friedrich Merz bol v pondelok nominovaný za kandidáta na post predsedu strany. O voľbe nového šéfa konzervatívnej CDU sa bude rozhodovať v januári. Informovala o tom agentúra DPA.

Merza (66), ktorý sa o tento post uchádza už tretí raz, nominovalo v pondelok večer jednomyseľne na digitálnom zasadnutí predsedníctvo okresného združenia CDU v Hochsauerlande. Merz sa za nomináciu poďakoval.

Okrem Merza svoju kandidatúru na post budúceho šéfa CDU, ktorý v tejto funkcii nahradí Armina Lascheta, ohlásili i predseda zahraničného výboru Bundestagu Norbert Röttgen a Helge Braun, šéf úradu spolkovej kancelárky Angely Merkelovej.

Laschet bol za šéfa CDU zvolený v januári, keď v súboji o pozíciu šéfa strany porazil Merza. Svoj odchod ohlásil po tom, čo sa stretol s tvrdou kritikou kampane pred parlamentnými voľbami z 26. septembra, v ktorých utrpeli drvivú porážku.

Nového lídra si zvolí 1001 delegátov CDU na zjazde strany, ktorý sa bude konať 21. a 22. januára v meste Hannover po tom, čo v decembri prebehne vnútrostranícke hlasovanie, na ktorom sa zúčastní približne 400.000 členov strany.