Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Za nosenie stuhy svätého Juraja potrestali na Ukrajine ďalších ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Troch ľudí v Záporožskej oblasti a Dnepropetrovskej oblasti úrady pokutovali. Jednej osobe vo Vinnyckej oblasti súd vymeral 30 dní verejnoprospešných prác.

Kyjev 25. júla (TASR) - Za nosenie a propagáciu stuhy svätého Juraja, tradičného ruského symbolu vojenskej cti, potrestali na Ukrajine ďalších ľudí, napísal dnes ukrajinský denník Vesti.

Troch ľudí v Záporožskej oblasti a Dnepropetrovskej oblasti úrady pokutovali. Jednej osobe vo Vinnyckej oblasti súd vymeral 30 dní verejnoprospešných prác.

Zákon o zavedení administratívnej zodpovednosti za výrobu a propagáciu stuhy svätého Juraja začal platiť 15. júna tohto roku. Prvou pokutovanou osobou bola 22. júna žena v Dnepropetrovskej oblasti, dodali Vesti.

Návrh predmetného zákona schválil ukrajinský parlament 16. mája. Ukrajinský prezident Petro Porošenko ho podpísal 12. júna - na Deň Ruska, štátny sviatok Ruskej federácie. Tento krok bol najnovšou snahou Kyjeva o legálny zákaz symbolov sovietskeho a ruského vplyvu, ako aj komunistickej propagandy.

Zákon okrem iného stanovuje pokutu do výšky v prepočte takmer 87 eur za nosenie alebo inú prezentáciu stužky na verejnosti. Tú zároveň úrady skonfiškujú. Za opakované porušenie zákona počas jedného roka hrozí pokuta do výšky v prepočte takmer 174 eur alebo zadržanie osoby až na 15 dní. Aj v tomto prípade bude stuha skonfiškovaná.




Pokuta sa nevzťahuje na veteránov druhej svetovej vojny, ktorí nosia prvky stuhy sv. Juraja ako vojenskú dekoráciu. Zákon povoľuje prechovávanie svätojurajskej stužky aj na dokumentoch, zástavách alebo vyznamenaniach vydaných pred rokom 1991, ako aj v múzeách, archívoch, na cintorínoch a v súkromných zbierkach.

Stuha svätého Juraja sa datuje do roku 1769, keď ruská cárovná Katarína Veľká založila Rad sv. Juraja. Stuha bola pôvodne žltá s tromi čiernymi pruhmi. Po boľševickej revolúcii z roku 1917 bolo vyznamenanie zrušené; do užívania sa vrátilo počas druhej svetovej vojny, avšak v oranžovo-čiernej podobe.

Sovietsky zväz "georgijevskú" stužku používal pri oslavách víťazstva nad nacistickým Nemeckom v kombinácii s rôznymi medailami až do svojho rozpadu v roku 1991. Stužka bola v Ruskej federácii obnovená v roku 2005 ako reakcia na tzv. oranžovú revolúciu na Ukrajine. Dovtedy bola táto stuha známa ako "gardová".

V Rusku je stužka sv. Juraja využívaná aj civilistami ako vlastenecký symbol a symbol verejnej podpory ruskej vláde. Ukrajinci si od roku 2015 pripomínajú víťazstvo nad Nemcami červeným kvetom vlčieho maku.