Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Novým lídrom severoírskej strany DUP je Poots, nahradí Fosterovú

Na snímke člen severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP) Edwin Poots ukazuje palec hore po jeho zvolení za nového predsedu strany 14. mája 2021 v Belfaste. Foto: TASR/AP

Súperom Pootsa v hlasovaní o novom lídrovi strany bol poslanec britského parlamentu za DUP Jeffrey Donaldson.

Belfast 14. mája (TASR) - Severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) si v piatok za nového predsedu zvolila súčasného ministra poľnohospodárstva Edwina Pootsa, informovala spravodajská stanica Sky News.

Poots nahradí Arlene Fosterovú, ktorá 28. apríla oznámila rezignáciu. Fosterová podľa svojich slov pôsobenie na čele DPU ukončí 28. mája a z funkcie severoírskej premiérky - ktorú takisto zastáva - odstúpi na konci júna.

Poots podľa Sky News nemá v úmysle nahradiť Fosterovú vo funkcii premiérky a nominuje naň iného kandidáta z radov DUP.

Súperom Pootsa v hlasovaní o novom lídrovi strany bol poslanec britského parlamentu za DUP Jeffrey Donaldson. Ten je zástupcom pragmatického krídla strany, zatiaľ čo Poots patrí k ideologickému, píše Sky News na svojej webovej stránke.

Nový líder DUP Poots v minulosti vyvolal polemiku z dôvodu svojich názorov na evolúciu a homosexualitu, pripomína televízia. Počas pôsobenia vo funkcii ministra zdravotníctva (2011-14) sa usiloval udržať v platnosti zákaz, ktorý homosexuálnym mužom bránil darovať krv, a takisto bol proti adopcii u párov rovnakého pohlavia.