Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Za nového prezidenta Vietnamu bol zvolený Vo Van Thuong

Na snímke nový vietnamský prezident Vo Van Thuong počas prezidentskej prísahy 2. marca 2023. Foto: TASR/AP

Thuong bude pôsobiť vo funkcii do roku 2026. Na poste prezidenta vystrieda Nguyena Xuan Phuca, ktorý v januári odstúpil pre podozrenia z korupcie.

Hanoj 2. marca (TASR) - Vietnamské Národné zhromaždenie vo štvrtok zvolilo nového prezidenta - stal sa ním 52-ročný Vo Van Thuong, ktorý bol jediným kandidátom na tento post, informovala agentúra AFP.

Thuong bude pôsobiť vo funkcii do roku 2026. Na poste prezidenta vystrieda Nguyena Xuan Phuca, ktorý v januári odstúpil pre podozrenia z korupcie.

Vo svojom prvom vyhlásení vo funkcii prezidenta Thuong uviedol, že bude "odhodlane bojovať proti korupcii a negatívnym javom".

Podľa štátnych médií získal Thuong pri hlasovaní v Národnom zhromaždení 487 zo 488 hlasov.

Thuong je považovaný za človeka blízkeho generálnemu tajomníkovi Nguyenovi Phu Trongovi - najmocnejšiemu mužovi strany a strojcovi protikorupčného ťaženia vo Vietname. Päťdesiatdvaročný Thuong je najmladším členom politbyra, teda najužšieho vedenia vládnucej komunistickej strany Vietnamu.

Kampaň viedla k zatknutiu desiatok úradníkov, pričom mnohé z obvinení z úplatkárstva sa týkali obchodov uskutočnených v rámci reakcie vietnamského vedenia na pandémiu COVID-19.

Komunistická strana v januári rozhodla, že Phuc je zodpovedný za pochybenia ministrov, ktorí mu boli podriadení počas jeho pôsobenia vo funkcii predsedu vlády v rokoch 2016-21.

Thuong, ktorý pôsobil v minulosti ako šéf propagandy, "je zabehnutý stranícky aparátnik a dôveryhodný člen vnútorného kruhu generálneho tajomníka Tronga," vysvetlil Carl Thayer, odborník na vietnamskú politiku z Austrálskej akadémie obranných síl v Canberre.

Diplomati akreditovaní v Hanoji pre agentúru Reuters uviedli, že rozhodnutie komunistickej strany vymenovať Thuonga za prezidenta považujú za pokus o presadenie novej generácie lídrov a upevnenie moci pre prípad, že sa 78-ročný generálny tajomník Trong rozhodne odstúpiť ešte pred koncom svojho tretieho funkčného obdobia v roku 2026.