Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Za nového somálskeho prezidenta zvolili Hasana Šajcha Muhammada

Nový prezident Spojených arabských emirátov (SAE) šejk Muhammad ibn Zajd Nahaján počas stretnutia s francúzskym prezidentom Emmanuelomk Macronom v Abú Zabí v nedeľu 15. mája 2022. Foto: TASR/AP

Muhammad krátko po sčítaní hlasov zložil prísahu a po boku svojho predchodcu vystúpil s príhovorom k občanom, v ktorom rovnako ako Farmajo zvolil zmierlivý tón.

Modagišo 15. mája (TASR) – Bývalého somálskeho prezidenta Hasana Šajcha Muhammada v nedeľu zvolili za novú hlavu štátu východnej Afriky, ktorý zápasí s islamistickými vzbúrencami i hrozbou hladomoru. Informácie priniesli agentúry DPA a AFP.

Muhammad (66) sa vo voľbách presadil proti 35 ďalším kandidátom vrátane doterajšieho prezidenta Muhammada Abdulláhiho Muhammada, známeho ako Farmajo, ktorý ho vo funkcii vystriedal vo februári 2017.

Prezidentské voľby sa v Somálsku mali konať už vlani, keďže Farmajovo funkčné obdobie sa skončilo vo februári 2021. Hlasovanie však tento rok odložili vzhľadom na politické spory okolo volebného procesu. Farmajo si napriek ostrej kritike predĺžil mandát, čo viedlo k napätiu a zrážkam medzi stúpencami rôznych politických skupín.

Somálskeho prezidenta volia členovia oboch komôr federálneho parlamentu. Po zvolení Muhammada, ktorý už bol prezidentom v rokoch 2012-17, sa v uliciach hlavného mesta Modagišo ozvala oslavná streľba. Mnohí ľudia dúfajú, že sa skončí politická kríza, napísala AFP.

Muhammad krátko po sčítaní hlasov zložil prísahu a po boku svojho predchodcu vystúpil s príhovorom k občanom, v ktorom rovnako ako Farmajo zvolil zmierlivý tón.

Somálsko už roky sužuje násilie zo strany islamistickej teroristickej skupiny aš-Šabáb snažiacej sa zvrhnúť vládu. Militanti ovládajú veľké územia na juhu a v strede krajiny a často útočia na bezpečnostné sily, no tiež civilistov.

K výzvam pre staronového prezidenta bude patriť aj ničivé sucho, v dôsledku ktorého hrozí miliónom Somálčanom hlad. Agentúry OSN varujú pred humanitárnou pohromou, ak nebudú skoro prijaté potrebné opatrenia. Obávajú sa zopakovania hladomoru z roku 2011, pri ktorom zomrelo 260.000 ľudí, z nich polovica detí mladších ako šesť rokov.