Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Za ochranu klímy protestovali aj ľudia v Poľsku, Česku i v Škandinávii

Protestujúci stoja pod gilotínou na veľkých kockách ľadu počas globálneho klimatického štrajku 20. septembra 2019 v Berlíne. Foto: TASR/AP

V Helsinkách, hlavnom meste Fínska, sa pred budovu parlamentu postavil muž oblečený v kostýme Santa Clausa, držiac ceduľu s nápisom. Môj dom je v plameňoch, môj sob nevie plávať.

Varšava 20. septembra (TASR) - Tisíce Poliakov vrátane mnohých tínedžerov vyšli v piatok do ulíc vyše 60 miest v krajine, aby sa pripojili k celosvetovej iniciatíve Piatky za budúcnosť požadujúcej ráznejšie kroky v boji proti klimatickej zmene. Informovala o tom agentúra DPA.

Najmenej niekoľko tisíc ľudí sa zhromaždilo na Námestí ústavy vo Varšave. Dav nadšených mladých ľudí, z ktorých niektorí držali transparenty s ekologickými heslami, skákal a skandoval heslo "Kto neskáče, ten je za uhlie".

EÚ prisľúbila znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 na úroveň 40 percent z roku 1990, aby spĺňala ustanovenia vyplývajúce z parížskej klimatickej dohody z decembra 2015. Poľská vláda však plánuje iba postupné znižovanie závislosti od uhlia pri výrobe elektriny - zo súčasných približne 80 percent na 60 percent v roku 2030.

Aktivisti poukázali na to, že v New Yorku sa onedlho začne klimatický summit OSN (23. septembra) a poľská vláda tam ide zjavne bez nejakého konkrétneho plánu. Aktivisti preto požadujú "zriadiť vedeckú komisiu expertov, ktorá by navrhla stratégiu ekonomickej a sociálnej transformácie" tak, aby krajina mohla dosiahnuť tzv. klimatickú neutralitu do roku 2040.

Protestujúci školáci zaplnili ulice aj v desiatkach miest po celej Českej republike. V Prahe aktivisti najskôr pochodovali cez mesto a následne sa zhromaždili v centre na Staromestskom námestí, mávajúc transparentami s heslami ako "Viac lásky, menej uhlia" či "Vedu, nie mlčanie".

Mnohí vyjadrujú svoje znepokojenie nad podľa nich nedostatočnými krokmi, ktoré česká vláda podnikla na zníženie emisií skleníkových plynov. Podľa organizátorov sa klimatické protesty v ČR konajú asi na 40 miestach.

K štrajku za budúcnosť klímy sa pripojili aj obyvatelia viacerých miest v škandinávskych krajinách. V dánskej metropole Kodaň sa aj napriek daždivému počasiu zišli v uliciach tisíce ľudí. Demonštrácie sa uskutočnili aj v menších mestách.

V Helsinkách, hlavnom meste Fínska, sa pred budovu parlamentu postavil muž oblečený v kostýme Santa Clausa, držiac ceduľu s nápisom "Môj dom je v plameňoch, môj sob nevie plávať".

Dav ľudí vo švédskej metropole Štokholm pochodoval ulicami mesta na čele s heslom "Školské štrajky za klímu" (vo svete aj na Slovensku známe ako Piatky za budúcnosť, pozn. TASR). Ide o heslo švédskej tínedžerky Grety Thunbergovej, ktorá sa rozhodla nechodiť do školy, ale sedieť či stáť pred parlamentom každý piatok - dovtedy, kým švédski politici nerozhodnú o znížení emisií podľa znenia parížskej klimatickej dohody. Očakáva sa, že táto 16-ročná aktivistka v pondelok vystúpi s prejavom aj na zmienenom klimatickom summite OSN.