Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Za pokus o nelegálne prekročenie hraníc v Maroku odsúdili 33 migrantov

Na archívnej snímke migranti prichádzajú na španielsku pôdu po prekročení plotov oddeľujúcich španielsku enklávu Melilla od Maroka v španielskej Melille v piatok 24. júna 2022. Foto: TASR / AP

V júni prekročilo hranicu medzi Marokom a Španielskom celkovo 133 migrantov.

Rabat 19. júla (TASR) - Na 11 mesiacov väzenia odsúdil v utorok marocký súd 33 migrantov za pokus o prekonanie plota, ktorý oddeľuje španielsku enklávu Melilla od územia Maroka. TASR správu prevzala od agentúr AP a AFP.

Približne 2000 migrantov sa 24. júna pokúsilo prekročiť hranicu medzi marockou oblasťou Nádúr a Melillou. Pri následnom násilí zahynulo najmenej 23 ľudí.

Podľa súdu bola skupina migrantov obvinená z "nezákonného vstupu na marocké územie, účasti na ozbrojenom zhromažďovaní, násilia voči verejným činiteľom a neuposlúchnutia rozkazu". Úrady tvrdia, že všetci migranti pochádzali z krajín subsaharskej Afriky, pričom väčšina pochádza zo Sudánu a Čadu.

Mimovládne organizácie z rozhodnutím súdu nesúhlasia. Miestna ľudskoprávna organizácia AMDH označila verdikt za "veľmi tvrdý" a vyzvala odvolací súd, aby ho zrušil. V stredu tiež zverejní výsledky vlastného vyšetrovania udalostí.

V júni prekročilo hranicu medzi Marokom a Španielskom celkovo 133 migrantov. Hovorca úradu španielskej vlády v Melille v tom čase uviedol, že na hranicu vtrhlo približne 2000 ľudí, no mnohých zastavili príslušníci španielskej Civilnej gardy a marockých bezpečnostných zložiek na oboch stranách hraničného plota.

Na severe Afriky sa nachádzajú dve španielske exklávy, čiže územia, ktoré sú úplne obklopené cudzím štátom. Okrem Melilly to je ešte Ceuta.