Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Za pokusom o vykoľajenie vlaku mohol stáť pravicový extrémista

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Experti predpokladajú, že ani kombinácia napnutého oceľového lana a na koľajniciach umiestnených drevených klinov by súpravu nebola mohla vykoľajiť.

Mníchov 5. novembra (TASR) - Vyšetrovatelia pokusu o vykoľajenie súpravy vysokorýchlostného vlaku ICE, ku ktorému došlo začiatkom októbra na železničnej trati Mníchov-Norimberg, predpokladajú za činom xenofóbny motív. Neznámi páchatelia natiahli nad koľajnicami oceľové lano, aby tak dostali súpravu mimo trať.

Informáciu prinieslo v pondelok internetové vydanie denníka Bild.

Za možného páchateľa považujú zradikalizovaného jedinca z ultrapravicovej scény, ktorý chcel krátko pred bavorskými krajinskými voľbami vystupňovať nálady proti utečencom, vyplýva zo slov jedného zo zainteresovaných pre médiá skupiny RND.

Kriminalisti našli svojho času v predmetnej lokalite výhražný list v arabčine, ako aj arabské graffiti na jednom z mostných pilierov, pričom si prečítali aj hrozby naznačujúce ďalšie útoky bez uvedenia konkrétnych cieľov.

Vyšetrovatelia definitívne zavrhli možnosť, že by za pokusom o vykoľajenie súpravy stálo zoskupenie blízke Islamskému štátu (IS), aj keď sa v písomnosti, ktorú našli, nachádza aj apel európskym štátom, aby pozastavili boj proti IS.

Texty, ktoré objavili, sú dostupné na internetových stránkach, a preto ich mohol použiť ktokoľvek. Reálnu spojitosť s džihádistami považujú kriminalisti za "veľmi nepravdepodobnú", avšak nevylučujú, že ktosi chcel takúto spojitosť predstierať.

Náraz súpravy v rýchlosti 200 km/hodinu poškodil čelné sklo vlaku, k ujmám na zdraví však nedošlo.

Experti predpokladajú, že ani kombinácia napnutého oceľového lana a na koľajniciach umiestnených drevených klinov by súpravu nebola mohla vykoľajiť.

Prípad sa medzičasom neposudzuje ako pokus o útok, ale ako nebezpečný zásah do železničnej dopravy.