Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Za prepustenie chabarovského gubernátora demonštrovali tisíce ľudí

Gubernátor Chabarovského kraja Sergej Furgal odchádza do súdnej siene 10. júla 2020 v Moskve. Foto: TASR/AP

Protest v samotnom Chabarovsku, kde žije vyše 600.000 ľudí, označili miestne médiá za najväčší za uplynulé roky.

Chabarovsk 11. júla (TASR) - Desaťtisíce ľudí protestovali v sobotu v mestách na ruskom Ďalekom východe proti zatknutiu gubernátora Chabarovského kraja Sergeja Furgala, obvineného z objednania vrážd podnikateľov. Okrem toho žiadali aj odstúpenie ruského prezidenta Vladimira Putina, uviedla agentúra DPA.

Protest v samotnom Chabarovsku, kde žije vyše 600.000 ľudí, označili miestne médiá za najväčší za uplynulé roky. Podľa polície sa na ňom zúčastnilo okolo 12.000 ľudí, médiá odhadli počet účastníkov na vyše 30.000.

Demonštranti kričali slogany ako "Sloboda", "Priveďte Furgala späť", "Moskva, odíď" či "Putin je zlodej". Niektorí držali transparenty s nápisom "Sme Sergej Furgal".

Organizátori začali zbierať podpisy pod petíciu za prepustenie obľúbeného gubernátora a kritizovali vplyv mocenského aparátu v Moskve v regióne, ležiacom neďaleko hraníc s Čínou.

Protesty boli pokojné a polícia nikoho nezadržala, hoci demonštrácie sú v súčasnosti v Rusku z dôvodu koronavírusovej pandémie zakázané.

Furgalova hovorkyňa Nadežda Tomčenková sa protestujúcim poďakovala na Instagrame za podporu. Chabarovský kraj podľa nej málokedy zažil takúto jednotnosť a verí, že demonštranti budú vypočutí.

Chabarovským gubernátorom sa Furgal stal po voľbách v roku 2018, v ktorých porazil kandidáta prokremeľskej strany Jednotné Rusko. Dovtedy bol poslancom Štátnej dumy za nacionalistickú Liberálnodemokratickú stranu Ruska (LDPR).

Furgala vzali do vyšetrovacej väzby v piatok. Vyšetrovatelia ho obviňujú z objedania vraždy dvoch podnikateľov pred 15 rokmi, v treťom prípade zostalo pri pokuse o vraždu. Gubernátor všetky obvinenia odmieta.