Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Za pripojenie k Rusku je drvivá väčšina hlasujúcich,tvrdia ruské médiá

Voliči opúšťajú kabínky po hlasovaní v referende vo volebnej miestnosti v Donecku, hlavnom meste Doneckej ľudovej republiky kontrolovanej Ruskom podporovanými separatistami na východe Ukrajiny, v utorok 27. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Mnohé krajiny už avizovali, že výsledky uvedených pseudoreferend neuznajú – rovnako ako v prípade sporného plebiscitu o pripojení Krymského polostrova k Rusku z roku 2014.

Kyjev/Moskva 27. septembra (TASR) - Z prvých čiastočných výsledkov referend, ktoré v uplynulých dňoch prebiehali v štyroch ukrajinských regiónoch okupovaných ruskou armádou, vyplýva, že pripojenie k Rusku podporila prevažná väčšina hlasujúcich, oznámili v utorok ruské médiá. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a denníka The Guardian.

Referendá sa konali od piatka v štyroch ukrajinských regiónoch, ktoré obsadila ruská armáda – v samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike na východe a v okupovaných častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Tieto oblasti tvoria asi 15 percent ukrajinského územia.

Mnohé krajiny už avizovali, že výsledky uvedených pseudoreferend neuznajú – rovnako ako v prípade sporného plebiscitu o pripojení Krymského polostrova k Rusku z roku 2014.

Tak ako sa predpokladalo, proruské úrady v okupovaných ukrajinských oblastiach po prvom čiastočnom sčítaní hlasov uvádzajú, že prevažná väčšina hlasujúcich sa vyjadrila za pripojenie k Rusku.

Počiatočné výsledky naznačujú, že pripojenie k Rusku podporilo od 96,97 percenta ľudí v Chersonskej oblasti, kde je sčítaných 14 percent hlasov, po 98,19 percenta v Záporožskej oblasti, kde sčítali 18 percent hlasov, uvádza ruská agentúra RIA Novosti.

Ruské médiá hlásia, že referendá v štyroch ukrajinských oblastiach sa skončili, píše agentúra DPA, ktorá dodáva, že tieto plebiscity boli v rozpore s medzinárodným právom aj ukrajinskými zákonmi a nespĺňali minimálne demokratické normy.

Podľa agentúry Reuters umožnia referendá ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi anektovať spomínané ukrajinské regióny. Po ich anexii bude šéf Kremľa následne môcť vykresliť ukrajinské snahy a opätovné dobytie týchto oblastí za útok na ruské územie. Putin minulý týždeň uviedol, že na ochranu "územnej celistvosti" Ruska použije aj jadrové zbrane.