Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Za sabotáž na železnici v Rusku dostal páchateľ 22 rokov väzenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Muž pred súdom priznal svoju vinu. Vyšetrovatelia tvrdili, že Belavin bol naverbovaný ukrajinskou rozviedkou.

Moskva 26. júla (TASR) - Muž s ukrajinským i ruským občianstvom bol vojenským súdom v Rusku odsúdený na 22 rokov väzenia za sabotáž na železnici, ku ktorej došlo vlani v Brianskej oblasti na západe európskej časti Ruskej federácie. Informovala o tom v stredu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s tým, že odsúdený Sergej Belavin musí zaplatiť aj pokutu vo výške 600.000 rubľov (približne 6000 eur).

Podľa vyšetrovania Belavin v júni roku 2022 pricestoval do Ruska "pod zámienkou, že ide za prácou", vyrobil diaľkovo ovládané výbušné zariadenie a nastražil ho na železničnej trati v Brianskej oblasti.

Toto zariadenie aktivoval, keď po koľajniciach prechádzal nákladný vlak z Bieloruska, uviedli vyšetrovatelia. Posádka lokomotívy nebola pri výbuchu zranená, ale vlak a trať boli poškodené a doprava na úseku bola "na dlhý čas" zastavená.

Belavin bol zadržaný a obvinený zo spáchania teroristického činu a absolvovania výcviku na jeho spáchanie, z nezákonného skladovania výbušnín a nezákonnej výroby výbušného zariadenia.

Muž pred súdom priznal svoju vinu. Vyšetrovatelia tvrdili, že Belavin bol naverbovaný ukrajinskou rozviedkou.

Po vpáde ruskej armády na územie Ukrajiny a po rozpútaní vojny na jej území začali ruské orgány činné v trestnom konaní i úrady na rôznych úrovniach veľmi razantne potláčať protivojnové prejavy a vyjadrenia.

Podľa bilancie mediálneho projektu OVD-Info, ktorý monitoruje protesty v krajine a zverejňuje údaje o počtoch zadržaných, bolo za protivojnové postoje stíhaných najmenej 636 osôb. Najmenej 39 z nich je obvinených podľa článku o terorizme za pokus alebo úmysel podpáliť vojenské náborové stredisko alebo vyhodiť do vzduchu železničnú infraštruktúru.