Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Za smrť Abeho môže nedostatočná policajná ochrana, tvrdí premiér

Japonský premiér Fumio Kišida prednesie prejav vo svojom oficiálnom sídle v Tokiu vo štvrtok 14. júla 2022. Foto: TASR/AP

Vražda Abeho, jedného z najvplyvnejších politikov Japonska, vyvolala v krajine vyznačujúcej sa nízkou mierou kriminality, zdesenie a pobúrenie.

Tokio 14. júla (TASR) - Japonský premiér Fumio Kišida pripísal vo štvrtok vinu za smrť bývalého predsedu vlády Šinzóa Abeho nedostatočnej policajnej ochrane. Abe prišiel o život minulý piatok pri útoku atentátnika počas predvolebnej kampane v meste Nara na západe krajiny. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Kišida priblížil, že policajné zložky prípad vyšetrujú a prídu s patričnými opatreniami. "Vyzývam ich, aby napravili, čo je potrebné napraviť," uviedol s tým, že by sa mohli inšpirovať aj inými krajinami.

Vražda Abeho, jedného z najvplyvnejších politikov Japonska, vyvolala v krajine vyznačujúcej sa nízkou mierou kriminality, zdesenie a pobúrenie. Podozrivého atentátnika, 41-ročného Tecuju Jamagamiho, polícia zadržala priamo na mieste.

Podľa japonských médií a polície bol motívom jeho skutku hnev na Abeho z dôvodu jeho údajných väzieb na náboženskú organizáciu Cirkev zjednotenia, známu aj ako Munova sekta. Strelec ju údajne viní z finančných problémov svojej rodiny, keďže jeho matka jej darovala veľkú sumu peňazí.

Kišida tiež oznámil, že Abeho štátny pohreb sa uskutoční na jeseň. Agentúra DPA pripomína, že v utorok sa už konala súkromná rozlúčka s Abem, na ktorej sa zúčastnila jeho rodina, blízki priatelia a spolupracovníci.