Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Za vojnu na Ukrajine môže filozofia Kanta, tvrdí ruský gubernátor

Hasiči hasia požiar po ruskom útoku na obytnú štvrť v ukrajinskom Charkove v sobotu 10. februára 2024. Foto: TASR/AP

Kant (1724 - 1804) sa narodil v meste Königsberg, ktoré v roku 1945 po druhej svetovej vojne pripadlo Sovietskemu zväzu a premenovali ho na Kaliningrad.

Kaliningrad 13. februára (TASR) - Gubernátor ruskej Kaliningradskej oblasti Anton Alichanov označil v pondelok filozofiu nemeckého filozofa Immanuela Kanta za príčinu vojny na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Chcel som ukázať, že Immanuel Kant, ktorý sa tu narodil pred takmer 300 rokmi, má takmer priamu súvislosť s globálnym chaosom, ktorému čelíme. Dokonca má priamu súvislosť s vojenským konfliktom na Ukrajine," povedal Alichanov na konferencii ruských politológov s tým, že Kant bol "jedným z intelektuálnych tvorcov Západu".

"Kant pripravil pôdu pre morálny relativizmus, ktorým sa dá na Západe ospravedlniť každý čin a každá nespravodlivosť," dodal ruský gubernátor s tým, že táto filozofia je v protiklade s Ruskom, ktoré sa drží "večných etických zásad".

Kant (1724 - 1804) sa narodil v meste Königsberg, ktoré v roku 1945 po druhej svetovej vojne pripadlo Sovietskemu zväzu a premenovali ho na Kaliningrad. Najviac sa preslávil svojím dielom Kritika čistého rozumu.

V Rusku majú ku Kantovi protikladný vzťah: na jednej strane je jeho hrob v katedrále udržiavaný a Kant sa považuje za turistickú atrakciu; na druhej strane niekto jeho hrob aj pamätník pred pár rokmi počmáral grafitmi.

Moskva začala vojnu na Ukrajine 24. februára 2022. Napriek tomu sa prezentuje ako obeť agresie Západu, ktorý podľa nej fakticky vedie prostredníctvom Ukrajincov zástupnú vojnu s Ruskom.