Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Za výbuchmi stožiarov vysokého napätia v Kursku sú ukrajinskí sabotéri

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ukrajina zodpovednosť za výbuchy oficiálne nepotvrdila ani nepoprela.

Londýn 16. augusta (TASR) - Ukrajinskí "sabotéri" opakovane vyhodili do vzduchu stožiare vysokého napätia vedúce od jadrovej elektrárne v Kurskej oblasti na juhu Ruska a narušili tak fungovanie tohto závodu, uviedla v utorok ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB). TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

FSB vo vyhlásení spresnila, že skupiny sabotérov sa zamerali na šesť stožiarov vysokého napätia, ktoré boli súčasťou prenosovej sústavy vedúcej od Kurskej jadrovej elektrárne, 4., 9. a 12. augusta.

"V spolupráci s (Národnou gardou) boli prijaté opatrenia v záujme zlepšenia ochrany jadrových zariadení," dodala FSB.

Agentúra Reuters pripomína, že tieto tvrdenia nebola schopná nezávisle overiť a ukrajinské ministerstvo obrany ich bezprostredne nekomentovalo.

Kursk sa nachádza zhruba 90 kilometrov od ukrajinských hraníc. Je to jedno z niekoľkých ruských miest, ktoré od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu 24. februára zasiahli explózie v skladoch paliva či munície. Ukrajina za tieto incidenty priamo neprevzala zodpovednosť, označila ich však za "karmu".

Od začiatku vojny vzrástli obavy o bezpečnosť jadrovej infraštruktúry, keďže najväčšia európska atómová elektráreň v Rusmi okupovanej oblasti južnej Ukrajiny, Záporožská jadrová elektráreň, je často terčom ostreľovania, pripomína Reuters. Zo zvyšovania rizika jadrovej katastrofy sa navzájom obviňujú Moskva i Kyjev.

Moskva už v utorok vyhlásila, že ukrajinská sabotáž stála aj za výbuchmi na vojenskej základni na anektovanom Krymskom polostrove. Ukrajina zodpovednosť za výbuchy oficiálne nepotvrdila ani nepoprela.