Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Za zastavenie odškodnení za preplnené väznice hlasoval aj Jobbik

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Právni zástupcovia väzňov iniciovali takmer 12.000 podaní so žiadosťou o odškodnenie.

Budapešť 25. februára (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu v utorok schválili vládny návrh zákona na zastavenie vyplácania odškodnení priznaných súdmi za zlú situáciu v ústavoch na výkon trestu. Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV zákon podporili okrem poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP aj poslanci Jobbiku a Hnutia naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom).

Zo 199 poslancov ich za vládny návrh hlasovalo 139.

V pondelok v zákonodarnom zbore v diskusii zo strany poslancov vládnej strany Fidesz zaznelo, že opozičné ľavicové strany podporujú obhajcov patriacich k ľavicovoliberálnej sieti a k sieti amerického finančníka Georgea Sorosa, ktorí sú v kauzách týkajúcich sa preplnených väzníc angažovaní.

Opozícia návrh kritizovala a tvrdila, že prijatie tohto zákona bude mať ničivý vplyv na právny štát tým, že sa vláda pripravuje na odmietnutie vykonania právoplatných súdnych verdiktov.

Právni zástupcovia väzňov iniciovali takmer 12.000 podaní so žiadosťou o odškodnenie, pričom štát vyplatil už vyše deväť miliárd forintov (26,7 milióna eur), z čoho ale 70 percent išlo na účty advokátov.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach