Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Za zlynčovanie muža v Alžírsku dostalo trest smrti 49 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR

Ďalších 28 obžalovaných odsúdil na tresty odňatia slobody dva až desať rokov.

Alžír 24. novembra (TASR) - Alžírsky súd vo štvrtok odsúdil na trest smrti 49 ľudí za zlynčovanie muža nespravodlivo obvineného zo založenia lesných požiarov v auguste minulého roka. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Súd v meste Dár al-Bajdá "odsúdil 49 ľudí na popravu za vraždu Džamála bin Ismáíla a zohavenie jeho tela", informovali miestne médiá. Ďalších 28 obžalovaných odsúdil na tresty odňatia slobody dva až desať rokov. Táto severoafrická krajina od posledných popráv v roku 1993 dodržiava moratórium na vykonávanie trestov smrti.

Rozvášnený dav ubil na smrť 38-ročného Džamála bin Ismáíla v alžírskej provincii Tízí Wazú a jeho telo potom podpálil. Muž sa predtým sám prihlásil na policajnej stanici, pretože sa dopočul, že ho podozrievajú z podpaľačstva. Neskôr vysvitlo, že pricestoval ako dobrovoľník, aby pomohol hasiť požiare. Tie si v celej krajine vyžiadali najmenej 90 mŕtvych.

Šokujúce zábery lynčovania šírené na sociálnych médiách vyvolali v Alžírsku pobúrenie. Tamojšia ľudskoprávna organizácia LADDH vyzývala na upokojenie situácie a na postavenie osôb zodpovedných za túto "ohavnú vraždu" pred súd.

Požiare vyvolala prudká vlna horúčav, ale úrady z ich vzniku obvinili aj podpaľačov a "zločincov". Obvinili tiež hnutie za nezávislosť regiónu Kabýlia, ktorý sa rozprestiera pozdĺž pobrežia Stredozemného mora a v ktorom žijú väčšinoví Berberi.