Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Za znásilnenie odsúdili mužov v Pakistane na smrť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obeťou skupinového znásilnenia sa stala žena, ktorej počas nočnej jazdy došlo palivo v aute a zostala stáť na ceste v blízkosti Láhauru.

Islamabad 20. marca (TASR) - V Pakistane odsúdili na smrť dvoch mužov, ktorí znásilnili ženu pred očami jej detí. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s tým, že rozsudky tohto druhu sú v tejto moslimskej krajine veľmi zriedkavé.

Vlaňajší zločin, ktorého sa týkal uvedený súdny verdikt, vyvolal v Pakistane vlnu pobúrenia a protestov. Proces s páchateľmi prebiehal viac ako šesť mesiacov pred protiteroristickým súdom v meste Láhaúr.

Obeťou skupinového znásilnenia sa stala žena, ktorej počas nočnej jazdy došlo palivo v aute a zostala stáť na ceste v blízkosti Láhauru. Dvojica mužov ženu okradla a znásilnila priamo pred očami jej dvoch malých detí, ktoré sa s ňou viezli v aute.

Obaja páchatelia - Abid Malhí Šafkat Alí - boli okrem trestu smrti odsúdení aj na doživotné väzenské tresty a pokutu 50.000 pakistanských rupií.

Podľa správ miestnych médií ide v Pakistane o vôbec prvý prípad, keď páchateľov skupinového znásilnenia odsúdili na smrť.

Hlavný obvinený Abid Malhí bol už v roku 2013 vo väzbe v súvislosti s iným prípadom skupinového znásilnenia, no neskôr bol prepustený na kauciu.

Vlna pobúrenia, ktorú v Pakistane vyvolal vlaňajší prípad znásilnenia ženy pri Láhaure, viedla k prijatiu legislatívy umožňujúcej chemickú kastráciu niektorých sexuálnych delikventov aj zrýchlené súdne konania pred špecializovanými tribunálmi.