Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Za znesvätenie stuhy sv. Juraja hrozí v Rusku pokuta alebo väzenie

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Za verejné znesvätenie stuhy sv. Juraja hrozí pokuta vo výške päť miliónov rubľov (vyše 42.000 eur) alebo päť rokov odňatia slobody.

Moskva/Praha 29. decembra (TASR) — Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok podpísal zákon o trestnej zodpovednosti za znesvätenie stuhy sv. Juraja, ktorá bola aj zákonom uznaná za jeden zo symbolov vojenskej slávy. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá spresnila, že príslušný dokument je zverejnený na oficiálnom webe s právnymi aktmi.

Za verejné znesvätenie stuhy sv. Juraja hrozí pokuta vo výške päť miliónov rubľov (vyše 42.000 eur) alebo päť rokov odňatia slobody.

Akákoľvek aktivita využívajúca symboly stuhy sv. Juraja na účely, ktoré nesúvisia s historickou pamäťou, nebude dovolená.

Úrady však stuhy budú môcť v rámci širokej škály podujatí použiť.

Stuha sv. Juraja ako symbol víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne sa v Rusku začala používať od polovice nultých rokov 21. storočia a postupne sa zmenila na symbol lojality k politike Kremľa.

Stuhu s oranžovými a čiernymi pruhmi ako svoj symbol hojne používali aj proruskí separatisti z Donbasu ležiaceho na východe Ukrajiny.

Na Ukrajine sa táto stuha spája aj s anexiou polostrova Krym.

Stuha sv. Juraja je zakázaná na Ukrajine, v Moldavsku, Lotyšsku i Litve.