Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Za zostrelenie letu MH17 holandský súd odsúdil troch mužov

Na snímke druhý zľava predsedajúci sudca Hendrik Steenhuis hovorí počas verdiktu v procese Malaysia Airlines Flight 17 na súde s najvyšším zabezpečením na letisku Schiphol pri Amsterdame v Holandsku 17. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Na lietadlo Boeing 777-200ER malajzijských aerolínií 17. júla 2014 proruskí separatisti odpálili protilietadlovú raketu Buk.

Amsterdam 17. novembra (TASR) - Holandský súd v prípade zostrelenia civilného letu MH17 nad východnou Ukrajinou odsúdil troch mužov na doživotie a jedného oslobodil. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Rusi Igor Girkin a Sergej Dubinskij a Ukrajinec Leonid Charčenko, ktorých súdili v neprítomnosti, boli uznaní za vinných z vraždy a úmyselného spôsobenia havárie lietadla a dostali doživotné väzenské tresty. Štvrtý obžalovaný - Rus Oleg Pulatov - bol oslobodený pre nedostatok dôkazov, uviedol sudca Hendrik Steenhuis. Prokurátori a odsúdení majú dva týždne na podanie odvolania.

Verdikt haagskeho súdu privítal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý však zároveň zdôraznil, že je potrebné vyvodiť zodpovednosť nielen voči samotným páchateľom, ale aj voči tým, ktorý útok na let MH17 nariadili.

"Vyvodenie zodpovednosti voči iniciátorom (útoku) má kľúčový význam, pretože vedomie beztrestnosti vedie k novým zločinom... Potrestanie všetkých zverstiev, ktorých sa dopustila a dopúšťa Ruská federácia, je neodvratné," napísal Zelenskyj na Twitteri.

Haagsky okresný súd zasadal v prísne stráženej súdnej sieni na letisku Schiphol. V súdnej sieni preplnenej príbuznými obetí predsedajúci sudca Hendrik Steenhuis na úvod pojednávania uviedol, že "súd zastáva názor, že MH17 zostrelila raketa Buk" odpálená z poľa na východnej Ukrajine.

Na lietadlo Boeing 777-200ER malajzijských aerolínií 17. júla 2014 proruskí separatisti odpálili protilietadlovú raketu a všetkých 298 ľudí na jeho palube zomrelo. V ďalšom dôležitom zistení sa súd domnieva, že Rusko v tom čase kontrolovalo Doneckú ľudovú republiku (DĽR), separatistický región Ukrajiny.

Na súdny proces, ktorý sa začal v marci 2020 sa nedostavil nikto z obžalovaných. Je preto nepravdepodobné, že by si v dohľadnom čase odpykali trest. Prokuratúra žiadala pre nich doživotie.

Holandská prokuratúra uviedla, že raketový komplet Buk pochádzal z 53. protilietadlovej raketovej brigády v ruskom meste Kursk, kam sa po zostrelení lietadla vrátil.

Najvyššie postavený Igor Girkin, 51-ročný bývalý plukovník ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) bol v čase zostrelenia ministrom obrany v samozvanej DĽR. Sergej Dubinskij, Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko boli jeho podriadení. Podľa prokuratúry bol Charčenko veliteľom proruskej povstaleckej bojovej jednotky a prijímal rozkazy priamo od Dubinského.

Pulatova ako jediného na procese zastupovali obhajcovia. Argumentovali, že prokurátori prípad založili na zisteniach medzinárodného vyšetrovania zostrelenia, pričom ignorovali alternatívne príčiny havárie. Na videozázname prehrávanom na súde Pulatov trval na svojej nevine. "Pre mňa je dôležité, aby bola odhalená pravda. Je pre mňa dôležité, aby moja krajina nebola obviňovaná z tejto tragédie," povedal sudcom.