Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Záborská kritizuje Španielov kvôli interrupciám: Zradili voličov

poslankyňa Európskeho parlamentu Anna Záborská. Foto: TASR/ Michal Svítok

Slovenská europoslankyňa vyzdvihuje krok ministra spravodlivosti Ruiza Gallardóna, ktorý zákon pripravil, za to, že podal demisiu a ohlásil odchod z politiky.

Bratislava/Brusel 25. septembra (Teraz.sk) - Slovenská europoslankyňa Anna Záborská (KDH) je znepokojená rozhodnutím španielskej vlády, ktorá stiahla návrh zákona sprísňujúceho pravidlá ukončenia tehotenstva. Vláda konzervatívneho premiéra Mariana Rajoya pritom podľa nej aj vďaka sľubu zmeniť liberálny potratový zákon získala vo voľbách absolútnu väčšinu v španielskom parlamente.

V tomto kontexte slovenská europoslankyňa vyzdvihuje krok ministra spravodlivosti Ruiza Gallardóna, ktorý zákon pripravil, že podal demisiu a ohlásil odchod z politiky.

Archívna snímka. Španielsky premiér Mariano Rajoy prichádza na summit lídrov Európskej únie 30. augusta 2014 v Bruseli. Jednou z hlavných tém summitu by mala byť situácia na Ukrajine.
Foto: TASR/AP


Záborská cíti sklamanie

“Ľudský život by nemal byť predmetom politickej kalkulácie. Ak premiér Rajoy hovorí, že nechce prijímať zákony, ktoré ďalšia vláda zruší polhodinu po voľbách, tak zabúda, že aj keby prísnejšie pravidlá platili len rok, zachránili by desiatky tisíc ľudských životov. Osobne je pre mňa veľkým sklamaním, že Mariano Rajoy, ktorý sa ešte v opozícii sám zúčastňoval na pochodoch za ochranu nenarodeného života, po volebnom úspechu jednoducho opustil svoje hodnoty,” uviedla dnes Záborská.

Slovenská europoslankyňa v tejto súvislosti pripomenula, že proti pripravovanému sprísneniu podmienok legálneho potratu v Španielsku protestovali v januári poslanci z ľavicových a liberálnych frakcií v Európskom parlamente. “Bola som vtedy jednou z tých, ktorí španielsku vládu podporili. Aj tu však vidieť, ako rozpravy v Európskom parlamente môžu nepriamo prispieť k zmene závažných rozhodnutí, ktoré patria do výlučnej kompetencie členských štátov,” upozornila Anna Záborská.

Španielsko podľa nej evidovalo v roku 2014 spolu 112 000 potratov, čo je tretí najvyšší počet v EÚ28. dodáva, že Španielsko je krajinou s treťou najnižšou pôrodnosťou v Európe, vysokým počtom rozvodov a veľmi nízkou úrovňou ochrany a podpory rodiny zo strany štátu.