Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Záborská navrhuje zakázať náhradné materstvo v celej Európskej únii

poslankyňa Európskeho parlamentu Anna Záborská. Foto: TASR/ Michal Svítok

Náhradné materstvo predstavuje porušenie ľudských práv žien, ale tiež takto narodených detí. Z dieťaťa sa stáva tovar, ktorý objednávatelia môžu, ale nemusia prevziať, argumentuje Záborská.

Brusel 8. decembra (Teraz.sk) - Slovenská europoslankyňa Anna Záborská (KDH) dnes oznámila, že pripravila návrh písomného uznesenia Európskeho parlamentu, ktoré požaduje zákaz tzv. náhradného materstva v Európskej únii.

“Náhradné materstvo predstavuje porušenie ľudských práv žien, ale tiež takto narodených detí. Z dieťaťa sa stáva tovar, ktorý objednávatelia môžu, ale nemusia prevziať, napríklad vtedy, ak sa dieťa narodí s dedičnou chorobou alebo postihnutím, ” uviedla dnes Záborská.

Finančná odmena pre náhradnú matku podľa nej motivuje ženy najmä zo sociálne slabších skupín predávať či prenajímať svoje telo. Europoslankyňa v tejto súvislosti uviedla, že sa tým podľa nej vytvárajú podmienky na obchodovanie s ľuďmi. “Vo všetkých civilizovaných krajinách je zakázané predávať ľudské orgány, pretože to by znamenalo ohrozenie životov tých najchudobnejších. Z toho istého dôvodu je potrebné zakázať aj prenajímanie orgánov vrátane maternice.”

Anna Záborská tvrdí, že v prípade náhradného materstva nejde o otázku zdravotníckej starostlivosti, ktorá je v právomoci členských štátov EÚ, ale o porušovanie ľudských práv. Európsky parlament preto podľa nej môže v tejto veci zaujať stanovisko a požadovať celoeurópske riešenie.