Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Začal sa 25. summit NATO, hlavnou témou je Afganistan

Americký prezident Barack Obama (vpravo), francúzsky prezident Francois Hollande (uprostred) a generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen (vľavo) pózujú počas príchodu na dvojdňový summit NATO v Chicagu. Foto: TASR/AP

Obama označil NATO za "najsilnejšiu a najúspešnejšiu alianciu akú svet kedy poznal".

Chicago 21. mája (TASR) - Severoatlantická aliancia stále hrá dôležitú úlohu v súčasnom svete. Vo svojich otváracích prejavoch na dvojdňovom summite NATO, ktorý sa v nedeľu začal v Chicagu, to zdôraznili generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen a americký prezident Barack Obama.

"Spoločne bude NATO schopné reagovať na bezpečnostné výzvy budúcnosti, pretože žiadna krajina, žiadny kontinent sa s nimi nevyrovnajú samé," povedal Rasmussen prítomným prezidentom a premiérom členských krajín pred začiatkom diskusie o tom, ako sa môže NATO vyrovnať so štíhlejšími rozpočtami na obranu. Podľa neho je možné "nájsť spoločné riešenia spoločných problémov".

Obama označil NATO za "najsilnejšiu a najúspešnejšiu alianciu akú svet kedy poznal". Je to "základný kameň našej spoločnej bezpečnosti, našej slobody a prosperity". Aj keď časy sa podľa Obamu mohli zmeniť, podstata NATO zostala zachovaná.

Slovensko na summite zastupuje prezident Ivan Gašparovič. Jeho hlavnou témou je Afganistan a financovanie armády tejto krajiny po odchode zahraničných síl v roku 2014. Rozruch spôsobil už v piatok nový francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý po stretnutí s Obamom potvrdil svoj predvolebný prísľub o stiahnutí francúzskych vojakov z Afganistanu do konca tohto roka.

Súčasne s otvorením 25. vrcholnej schôdzky sa začal aj protestný pochod ulicami Chicaga, na ktorom sa podľa polície zúčastnilo 2500-3000 ľudí. Na čele pochodu bola skupina irackých vojnových veteránov, ktorí symbolicky vrátili svoje vojenské vyznamenania. Medzi účastníkmi bol aj občiansky aktivista reverend Jesse Jackson, ktorý niesol transparent s nápisom "Afganci za mier".



Pochod mal prevažne pokojný priebeh. Policajti zasahovali obuškami proti skupine čierno odetých demonštrantov po tom, čo niektorí na nich začali hádzať fľaše s vodou. Pred začiatkom pochodu polícia zatkla asi sedem ľudí, u ktorých našla fľaše naplnené močom a výkalmi, informovala televízia NBC.

V prvý deň summitu zaútočili hackeri na internetové stránky chicagskej radnice a miestnej polície. K činu sa prihlásila skupina AntiS3curityOPS, hlásiaca sa k hnutiu Anonymous, ktoré je známe najmä hackerskými útokmi na vybrané weby.