Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

V Benátkach odštartoval Medzinárodný filmový festival

Pracovníci pripravujú červený koberec pred začiatkom 79. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach v utorok 30. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Festival je najstarším podujatím svojho druhu na svete a zaraďuje sa do "veľkej päťky" filmových festivalov.

Benátky 31. augusta (TASR) - V talianskych Benátkach sa v stredu začal 79. ročník Medzinárodného filmového festivalu. Otváracou snímkou bol "Biely šum", film o smrteľnej zdravotnej kríze, dezinformáciách a liekoch na predpis. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

"Biely šum" je prvým zo štyroch filmov z produkcie spoločnosti Netflix, ktoré sa budú uchádzať o hlavnú cenu - Zlatého leva. Zmienená streamovacia služba sa snaží posilniť svoj umelecký kredit.

Príbeh filmu je adaptáciou románu Dona DeLilla z roku 1985, ktorý rozoberá americkú konzumnú kultúru. Ide o ďalšiu spoluprácu herca Adama Drivera a režiséra Noaha Baumbacha po ich kritikmi vyzdvihovanom filme "Manželská história".

Netflix sa stal kľúčovým podporovateľom intelektuálnejších režisérov, keďže tradičné hollywoodske štúdiá sa zameriavajú na superhrdinov a franšízové trháky, všíma si AFP.

Na festivale bude mať premiéru aj očakávaný film "Blondínka", temné rozprávanie o tragickom živote herečky Marilyn Monroe s vychádzajúcou hviezdou Anou de Armasovou v hlavnej úlohe. Snímku takisto uvedie spoločnosť Netflix.

Netflix stojí aj za filmom "Bardo", najnovším projektom mexického režiséra Alejandra Gonzáleza Iňárritua. Ten svoje predošlé oscarové diela "Birdman" a "Zmŕtvychvstanie" odpremiéroval práve v Benátkach.

Festival je najstarším podujatím svojho druhu na svete a zaraďuje sa do "veľkej päťky" filmových festivalov v Cannes, Berlíne, Toronte a festivalu Sundance v USA.