Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Začal sa proces s mužom obvineným z teroristického útoku na Manhattane

Na kresbe zo súdnej siene prisťahovalec uzbeckého pôvodu Sajfulla Saipov (druhý zľava), obvinený z teroristického útoku na Mannhatane, ktorý si na Halloween v roku 2017 vyžiadal osem mŕtvych a najmenej 12 zranených, sedí pred súdom počas začiatku procesu v New Yorku v pondelok 9. januára 2022. Foto: TASR - AP

Išlo o najkrvavejší teroristický čin v New Yorku od útoku al-Káidy na budovy Svetového obchodného centra z 11. septembra 2001.

New York 10. januára (TASR) - Pred newyorským súdom sa v pondelok začal proces s prisťahovalcom uzbeckého pôvodu obžalovaným z teroristického útoku na Manhattane, ktorý si na Halloween v roku 2017 vyžiadal osem mŕtvych a najmenej 12 zranených.

Išlo o najkrvavejší teroristický čin v New Yorku od útoku al-Káidy na budovy Svetového obchodného centra z 11. septembra 2001, informuje agentúra AFP.

Obžalovaný Sajfulla Saipov čelí sérii obvinení z terorizmu, osemnásobnej vraždy a 12-násobného pokusu o vraždu, za ktoré mu hrozí trest smrti. Samotný páchateľ tvrdí, že konal v mene extrémistickej organizácie Islamský štát (IS/ISIS), ktorý ho označil za svojho "vojaka".

Súdny proces by mal podľa očakávaní trvať tri mesiace. O vine obžalovaného, ako aj o tom, či bude odsúdený na trest smrti alebo doživotie, napokon rozhodne súdna porota. V prípade trestu smrti bude musieť byť jej verdikt jednomyseľný, uvádza denník The Wall Street Journal.

K útoku došlo 31. októbra 2017 neďaleko newyorského Svetového obchodného centra. Páchateľ prenajatým pick-upom vrážal do ľudí na cyklistickej ceste, až kým ho po vyše kilometri nezastavil náraz do školského autobusu. Saipov sa potom pokúsil ujsť a zastavil ho až policajt, ktorý ho postrelil do brucha.

Obžaloba uvádza, že Saipov svoj útok plánoval asi rok a zámerne si preň vybral sviatok Halloween, aby zabil čo najviac ľudí. Medzi usmrtenými osobami boli aj šiesti cudzinci - piati Argentínčania a jedna Belgičanka.

Podľa amerických médií je proces so Saipovom vôbec prvým konaním pred americkým federálnym súdom za úradovania prezidenta Joea Bidena, v ktorom žiada prokuratúra pre obžalovaného trest smrti.

Samotný Biden je odporcom trestu smrti a jeho administratíva v roku 2021 zaviedla moratórium na výkon popráv pre trestancov odsúdených federálnymi súdmi.

Väčšinu popráv v USA vykonávajú úrady jednotlivých štátov, a nie federálna vláda. Súdy v New Yorku vynášajú tresty smrti len veľmi výnimočne.