Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Začal sa proces s novinármi z portálu TUT.by,hrozí im 12 rokov väzenia

Na archívnej snímke šéfredaktorka TUT.by Maryna Zolatavová sedí v súdnej sieni pred pojednávaním v Minsku. Foto: TASR/AP

Šéfredaktorka TUT.by Maryna Zolatavová a generálna riaditeľka TUT.by Ľudmila Čekinová čelia obvineniam z ohrozovania bezpečnosti štátu, podnecovania nenávisti a vyhýbania sa plateniu daní.

Tallinn/Minsk 9. januára (TASR) — Na súde v Minsku sa v pondelok konalo pojednávanie s novinármi z vplyvného nezávislého internetového spravodajského portálu TUT.by. Ak ich súd uzná za vinných, hrozí im 12 rokov väzenia. Ako informovala agentúra AP, západným diplomatom a nezávislým novinárom bol odopretý prístup do súdnej siene.

Šéfredaktorka TUT.by Maryna Zolatavová a generálna riaditeľka TUT.by Ľudmila Čekinová čelia obvineniam z ohrozovania bezpečnosti štátu, podnecovania nenávisti a vyhýbania sa plateniu daní.

Ďalší traja novinári TUT.by, ktorí odišli z Bieloruska do exilu, sú súdení v neprítomnosti v rámci toho istého procesu.

Zolatavová a traja jej kolegovia boli okrem toho zaradení na zoznam teroristov, ktorý vypracúva bieloruská tajná služba pôsobiaca naďalej pod názvom z čias Sovietskeho zväzu, teda KGB.

Po spornom znovuzvolení Alexandra Lukašenka za prezidenta v auguste 2020 Bieloruskom otriasli obrovské protivládne protesty. Bezpečnostné zložky sa ich snažili potlačiť silou, pričom zatkla viac ako 35.000 ľudí. Tisíce demonštrantov následne podali svedectvo, že ich polícia pri alebo po zadržaní zbila. Represie sa nevyhli ani mimovládnym organizáciám a nezávislým novinárom.

Portál TUT.by bol najpopulárnejším on-line médiom v Bielorusku, kde mal viac ako 3,3 milióna používateľov, a pred svojím zákazom v roku 2021 o protivládnych protestoch intenzívne informoval.

Asociácia bieloruských novinárov podľa AP uvádza, že v súčasnosti je v Bielorusku za mrežami 32 novinárov, ktorí čakajú na súd alebo si už odpykávajú trest.

Mnohí novinári z redakcie TUT.by z Bieloruska utiekli a spustili nový portál Zerkalo.io. Prístup naň v Bielorusku je však zablokovaný.

"Prípad TUT.by bol vykonštruovaný, pretože režim sa bojí novinárov, bojí sa pravdivých správ," uvádza sa vo vyhlásení redakcie Zerkalo.io. "Bielorusko sa rúti vpred na ceste k alternatívnej realite, kde sa pravdivé správy považujú za zlo."