Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

V Bruseli začal súd s obžalovanými za bombové útoky v roku 2016

Ľudia sedia v súdnej sieni pred začiatkom úvodného vypočutia s obvinenými v kauze teroristických útokov z roku 2016 v Justičnom paláci v Bruseli 12. septembra 2022, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hlavným obžalovaným je francúzsky džihádista Salah Abdeslam, ktorého zadržali štyri dni pred útokmi v Bruseli.

Brusel 30. novembra (TASR) - Súd v Bruseli v stredu začal pojednávanie s desiatimi obžalovanými za prípravu bombových útokov 22. marca 2016. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Útoky na bruselskom letisku a v metre si vyžiadali 32 obetí vrátane troch atentátnikov, ďalších viac než 300 ľudí utrpelo zranenia. Proces sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia v bývalom hlavnom sídle NATO. Jedného z obvinených súdia v neprítomnosti, píše agentúra Reuters.

Šesť z desiatich obžalovaných už uznali za vinných vo Francúzsku za útoky v Paríži z 13. novembra 2015. Vtedy zomrelo 130 osôb.

Hlavným obžalovaným je francúzsky džihádista Salah Abdeslam, ktorého zadržali štyri dni pred útokmi v Bruseli.

Na procese sa má zúčastniť približne 1000 ľudí postihnutých útokmi a potrvá preto až do konca júna budúceho roka. Pôvodne sa mal začať už v októbri. Sudca však nariadil prerobiť bezpečnostné boxy pre obžalovaných, ktoré ich právnici prirovnali ku klietkam pre zvieratá.