Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Začal sa prvý rokovací deň nového cyklu maďarského parlamentu

Poslanci spievajú maďarskú hymnu na prvom zasadnutí nového parlamentu v Budapešti v pondelok 2. mája 2022. Foto: TASR/AP

Na ustanovujúcej schôdzi 2. mája zvolili poslanci vedenie nového parlamentu a personálne obsadili parlamentné výbory.

Budapešť 9. mája (TASR) - Vôľa maďarských voličov je politicky a právne nespochybniteľná, a každý ju musí rešpektovať. Legitimita nového Národného zhromaždenia a budúcej novej vlády je nesporná. Vyhlásil to v pondelok v Budapešti v úvode prvého rokovacieho dňa parlamentu v novom volebnom cykle maďarský prezident János Áder, ktorého druhý päťročný mandát sa končí v pondelok. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server index.hu.

V parlamentných voľbách 3. apríla hlasovali za vládny blok Fidesz-KDNP rekordné vyše tri milióny voličov a v zákonodarnom zbore tak získal tretíkrát po sebe ústavnú väčšinu.

Na ustanovujúcej schôdzi 2. mája zvolili poslanci vedenie nového parlamentu a personálne obsadili parlamentné výbory. Premiéra Viktora Orbána zvolí parlament za nového predsedu vlády 16. mája a do konca mája má vzniknúť nová vláda.

Poslanci v utorok začnú rozpravu o vládnom návrhu novely ústavy, ktorý ministerka spravodlivosti Judit Vargová predložila 3. mája. Vláda ňou dopĺňa ustanovenia týkajúce sa stavu núdze o prípady humanitárnej katastrofy a vojnového konfliktu v susednej krajine.

"Rusko-ukrajinská vojna spôsobila humanitárnu situáciu, akú svet nezažil od druhej svetovej vojny, pričom sa zmenili aj vyhliadky európskej ekonomiky. V súvislosti s týmito výzvami je potrebné vytvoriť priestor na účinnú a rýchlu reakciu štátu," zdôvodnila ministerka návrh novely.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)