Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

FOTO: Súd s ruským vojakom obvineným z vojnových zločinov odročili

Na snímke 21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin prichádza na súdne pojednávanie v Kyjeve 13. mája 2022. Foto: TASR/AP

Šišimarin, ktorý bol príslušníkom ruského tankového práporu, sa k zabitiu civilistu priznal vo videu zverejnenom ukrajinskou bezpečnostnou službou (SBU).

Kyjev 13. mája (TASR) - Ukrajinský súd odročil proces s ruským vojakom obvineným z vojnových zločinov na Ukrajine. Vôbec prvý proces tohto druhu sa začal v piatok v Kyjeve a po krátkom procedurálnom pojednávaní bol odročený na 18. mája. TASR informáciu prevzala z televízie Sky News.

Pred kyjevský súd predstúpil 21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin, čeliaci obžalobe zo zabitia 62-ročného neozbrojeného ukrajinského civilistu, ktorého strelil kalašnikovom do hlavy. Stal sa tak prvým príslušníkom ruských inváznych vojsk súdeným za zločiny spáchané na území Ukrajiny.

Predbežné pojednávanie po krátkej diskusii medzi sudcami a právnikmi odročili na stredu 18. mája, keď sa bude konať už riadne súdne pojednávanie. Obžalovaný ruský seržant v piatok prehovoril len raz, aby potvrdil svoje osobné údaje. Podľa novinárov, ktorí proces sledovali, pôsobil vystrašene.

Súdna sieň v kyjevskom obvode Solomianskyj bola plná novinárov a obžalovaný bol počas rokovania súdu zavretý v malej sklenenej klietke.

Sky News tiež informovala, že Šišimarin súhlasil s tým, že pristúpi k dohode o vine a treste, v rámci ktorej sa prizná k porušeniu vojnového práva a zvyklostí.

Obvinený Vadim Šišimarin podľa obžaloby koncom februára usmrtil civilistu v obci Čupachivka ležiacej v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Stalo sa tak v situácii, keď spoločne s ďalšími príslušníkmi ruskej tankovej jednotky, porazenej ukrajinskou armádou, utiekol na ukradnutom aute.

V Čupachivke zbadal muža s mobilným telefónom a dostal rozkaz ho zastreliť, aby skupinu Rusov na úteku nenahlásil ukrajinským úradom. Muž postrelený do hlavy zomrel na mieste, len niekoľko desiatok metrov od svojho domu.

K svojmu činu sa priznal vo videu zverejnenom ukrajinskou bezpečnostnou službou (SBU). "Dostal som rozkaz strieľať. Vystrelil som naňho jednu (guľku). Padol. A pokračovali sme ďalej," povedal Šišimarin vo videu.
Na snímke 21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin sedí počas súdneho pojednávania v Kyjeve 13. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Podľa SBU ide o jedno z prvých takýchto priznaní zo strany príslušníka ruských inváznych vojsk.

Podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry sa Šišimarin podľa zhromaždených dôkazov dopustil "porušenia vojnového práva a zvyklostí v kombinácii s úkladnou vraždou". Za tieto trestné činy môže by podľa prokuratúry odsúdený na 10–15 rokov väzenia, alebo až na doživotie, píše denník The Washington Post.

Silu zhromaždených dôkazov priznal aj právny zástupca obžalovaného. Veľa však podľa neho bude závisieť od toho, ktoré dôkazové materiály súd napokon akceptuje.

Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová uviedla, že spolu so svojim tímom sa aktuálne zaoberá viac než 10.700 podozreniami z vojnových zločinov hlásenými z celej Ukrajiny. V prípadoch figuruje vyše 600 podozrivých ruských vojakov a činiteľov.

Začal sa prvý súd týkajúci sa ruských vojnových zločinov


V Kyjeve sa v piatok začal prvý súdny proces, v ktorom sa riešia obvinenia z vojnových zločinov spáchaných na Ukrajine príslušníkmi ruských inváznych vojsk. Pred súd predstúpil 21-ročný vojak, ktorý je obvinený zo zabitia 62-ročného neozbrojeného civilistu. TASR informáciu prevzala z agentúry AP.

Obvinený Vadim Šišimarin môže za zabitie civilistu, ku ktorému došlo koncom februára v obci Čupachivka v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, dostať až doživotie, približuje AP.
Na snímke 21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin počas súdneho procesu v Kyjeve 13. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Šišimarin, ktorý bol príslušníkom ruského tankového práporu, sa k zabitiu civilistu priznal vo videu zverejnenom ukrajinskou bezpečnostnou službou (SBU).

"Dostal som rozkaz strieľať," povedal Šišimarin vo videu. "Vystrelil som naňho jednu (guľku). Padol. A pokračovali sme ďalej," dodal obvinený. Šišimarinovo vyjadrenie je podľa SBU jedno z prvých takýchto priznaní zo strany príslušníka ruských vojsk.