Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

FOTO: V Londýne sa začal sprievod s rakvou kráľovnej Alžbety II.

Príslušníci vojenského pluku Coldstream Guards stoja pred Buckinghamským palácom pred slávnostnou procesiou s prevozom rakvy s telesnými pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. z Buckinghamského paláca do Westminsterského paláca v Londýne 14. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Počas prevozu znel zvon Big Ben a každú minútu sa z londýnskeho Hyde Parku ozývala delostrelecká salva. Trasu lemovali davy ľudí, ktorí sprievod sledovali v úcte mlčky.

Londýn 14. septembra (TASR) – Rakvu zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. prepravili v stredu popoludní z Buckinghamského paláca do sídla parlamentu, kde ju vystavia na verejnú úctu do pondelkového pohrebu. V sprievode ulicami centra Londýna kráčali za lafetou s rakvou Alžbetine deti vrátane kráľa Karola III., informuje TASR na základe správy televízie Sky News.

Rakvu zahalenú v kráľovskej štandarde a s imperiálnou korunou na vrchu viezli na delovej lafete ťahanej koňmi. Ide o poslednú cestu Alžbety II. z Buckinghamského paláca, jej londýnskeho sídla, pripomína stanica BBC.

Britský kráľ Karol III. (vpredu vľavo), britský princ William, princ z Walesu (vzadu vľavo) a britský princ Harry (vpravo) kráčajú za rakvou s telesnými pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. počas slávnostnej procesie z Buckinghamského paláca do Westminsterského paláca v Londýne 14. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Počas prevozu znel zvon Big Ben a každú minútu sa z londýnskeho Hyde Parku ozývala delostrelecká salva. Trasu lemovali davy ľudí, ktorí sprievod sledovali v úcte mlčky.

Za rakvou kráčali štyri deti Alžbety II. – kráľ Karol III., princezná Anne a princovia Andrew a Edward. Za nimi boli jej vnukovia vrátane princa Williama a princa Harryho, ako aj ďalší členovia kráľovskej rodiny. Na sprievode sa zúčastnilo tiež približne 1000 príslušníkov armády.



Kráľovná manželka Kamila, princezná z Walesu Catherine a vojvodkyne Sophie a Meghan prišli do Westminsterského paláca autom.

Alžbetinu rakvu od 17.00 h miestneho času (18.00 h SELČ) vystavia na štyri dni so štátnymi poctami vo Westminsterskej sále, najstaršej časti sídla britského parlamentu. Otvorená pre verejnosť bude 24 hodín denne až do pondelkového rána – do dňa pohrebu.

Starší členovia Britskej kráľovskej rodiny kráčajú za rakvou s telesnými pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. počas slávnostnej procesie z Buckinghamského paláca do Westminsterského paláca v Londýne 14. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


V uliciach Londýna sa v stredu od skorého rána zhromažďovali davy ľudí, ktorí chcú zosnulej kráľovnej prejaviť úctu a odprevadiť ju na poslednej ceste.

Alžbeta II. zomrela minulý štvrtok vo svojom letnom sídle Balmoral v Škótsku vo veku 96 rokov. Na tróne bola 70 rokov.