Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Začala naplno fungovať nová Agentúra Európskej únie pre azyl

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Posilnený mandát prispeje k efektívnejšiemu azylovému systému prostredníctvom väčšej operačnej a technickej podpory pre členské štáty vrátane odbornej prípravy, analýzy a výmeny informácií.

Brusel 19. januára (TASR) - Nová Agentúra Európskej únie pre azyl (EUAA), ktorá vznikla posilnením mandátu Európskeho podporného úradu pre azyl (EASO) začala v stredu pracovať v súlade so svojim posilneným mandátom.

Európska komisia v tejto súvislosti pripomenula, že nová agentúra je kľúčovým prvkom v rámci Nového paktu o migrácii a azyle. Mala by zabezpečiť, aby sa rozhodnutia o azyle prijímali rýchlo a spravodlivo a aby sa v celej EÚ zosúlaďovali normy týkajúce sa prijímania utečencov.

Posilnený mandát prispeje k efektívnejšiemu azylovému systému prostredníctvom väčšej operačnej a technickej podpory pre členské štáty vrátane odbornej prípravy, pripravenosti, analýzy a výmeny informácií.

Na žiadosť členských štátov bude pripravená rezerva v počte 500 odborníkov vrátane tlmočníkov a špecialistov na prijímanie utečencov, ktorí budú v prípade potreby rýchlo nasadení ako súčasť podporných azylových tímov. Experti EUAA budú mať mandát pripraviť celé administratívne azylové konanie potrebné pre rozhodnutie vnútroštátnych orgánov a môžu ponúknuť pomoc aj vo fáze odvolania.

EUAA v roku 2022 dostane 172 miliónov eur z fondov EÚ a spustí osem operácií na podporu azylových a prijímacích orgánov v členských štátoch EÚ: v Belgicku, na Cypre, v Grécku, Litve, Lotyšsku, na Malte a v Španielsku a Taliansku.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)