Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Začala sa korunovácia britského kráľa Karola III.

Britský kráľ Karol III. (uprostred) prichádza na slávnostnú korunováciu do Westminsterského opátstva v Londýne v sobotu 6. mája 2023. Foto: TASR/AP

Obrad povedie anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby a bude pozostávať z piatich častí.

Londýn 6. mája (TASR) - Vo Westminsterskom opátstve v Londýne sa začala korunovácia britského kráľa Karola III. Ceremónia potrvá približne dve hodiny a bude počas nej korunovaná i Karolova manželka Kamila, informuje TASR.

Obrad povedie anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby a bude pozostávať z piatich častí. V strede chrámu, ktorý je postavený na pôdoryse kríža, bude kráľ Karol najskôr predstavený ľudu.

Následne zloží prísahu a arcibiskup ho pomaže za kráľa. Panovník neskôr dostane do rúk korunovačné insígnie a arcibiskup ho korunuje korunou svätého Eduarda.
Britský kráľ Charles III, uprostred, prichádza počas korunovačného ceremoniálu britského kráľa Charlesa III vo Westminsterskom opátstve v Londýne v sobotu 6. mája 2023.
Foto: TASR/AP

V poslednej časti ceremónie sa kráľ posadí na trón a ujme sa vlády. Nasleduje tradičné prijímanie sľubov vernosti od šľachty. Tentoraz ho však dostane od jediného šľachtica – svojho syna, princa z Walesu Williama. Následne sa k sľubu vernosti budú môcť na výzvu arcibiskupa pripojiť všetci prítomní Briti a aj tí, ktorí obrad sledujú prostredníctvom prenosu.