Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Začalo oficiálne vyšetrovanie na okupovaných palestínskych územiach

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Izrael s takýmto krokom nesúhlasí.

Haag 3. marca (TASR) - Hlavná prokurátorka Medzinárodného trestného súdu (ICC) v holandskom Haagu v stredu oznámila, že začala oficiálne vyšetrovanie predpokladaných trestných činov na okupovaných palestínskych územiach. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že Izrael s takýmto krokom nesúhlasí.

"Potvrdzujem, že prokuratúra Medzinárodného trestného súdu začala vyšetrovanie ohľadne situácie v Palestíne," uviedla vo vyhlásení hlavná prokurátorka ICC, gambijská právnička Fatou Bensoudová, ktorej deväťročné funkčné obdobie sa skončí tento rok. Členské štáty ICC zvolili za ďalšieho hlavného prokurátora tribunálu britského advokáta Karima Khana.

Podľa agentúry AP Bensoudová ďalej oznámila, že vyšetrovanie bude vedené "nezávisle, nestranne a objektívne, bez strachu alebo priazne".

Bensoudová ešte v roku 2019 uviedla, že existuje "rozumný základ" na otvorenie vyšetrovania vojnových zločinov izraelskej armády v pásme Gazy, ako aj vyšetrovania izraelských osídľovacích aktivít na západnom brehu Jordánu. Súd však najprv požiadala, aby stanovil teritoriálnu jurisdikciu.

AP k tomu v stredu poznamenala, že vyšetrovanie sa bude pravdepodobne týkať aj obvinení zo zločinov zo strany palestínskych ozbrojencov. Bensoudová totiž avizovala, že sa bude zaoberať aj činmi hnutia Hamas, ktoré počas vojny v roku 2014 nevyberavo vystreľovalo rakety na Izrael.

Začiatkom februára 2021 ICC oznámil, že rozširuje svoju jurisdikciu na palestínske územia okupované Izraelom od vojny na Blízkom východe v roku 1967. AP to vtedy komentovala slovami, že Bensoudovej sa tak zrejme uvoľňuje cesta k začatiu vyšetrovania vojnových zločinov izraelskej armády.

Po oznámení ICC o rozšírení svojej jurisdikcie izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil tento tribunál za "politický orgán".

"Vážne obavy" z rozhodnutia ICC vyjadrili aj Spojené štáty. "Vždy sme zastávali názor, že jurisdikcia tohto súdu by mala byť vyhradená pre krajiny, ktoré s tým súhlasia alebo sú nahlásené Bezpečnostnou radou OSN," reagoval hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

Palestínčania rozhodnutie privítali. "Toto rozhodnutie je víťazstvom pre spravodlivosť a ľudskosť, pre hodnoty pravdy, spravodlivosti a slobody a pre krv obetí a ich rodín," uviedol palestínsky premiér Muhammad Ištaja.

Palestínčania, ktorí sa k ICC pripojili v roku 2015, tlačili na začatie vyšetrovania. Izrael, ktorý nie je členom ICC, odmietol jeho jurisdikciu na svojom území.

Palestínčania požiadali súd, aby sa zaoberal izraelskými krokmi počas vojny proti palestínskym militantom v pásme Gazy v roku 2014, ako aj výstavbou izraelských osád v okupovanom Predjordánsku a v anektovanom východnom Jeruzaleme.

Medzinárodné spoločenstvo všeobecne považuje osady za nezákonné podľa medzinárodného práva, dodala AP.