Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Začalo platiť jednostranné prímerie vyhlásené Putinom

Ukrajinský pár sa v piatok 6. januára 2023 bozkáva pred vianočným stromčekom pred katedrálou svätej Sofie v Kyjeve na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Unilaterálny pokoj zbraní vyhlásený Moskvou má trvať do soboty 22.00 h SEČ, čo je polnoc moskovského času, keď sa u pravoslávnych kresťanov končí Deň Narodenia Pána.

Moskva 6. januára (TASR) - Dočasné jednostranné prímerie platné počas pravoslávnych Vianoc, nariadené ruským prezidentom Vladimirom Putinom, začalo na Ukrajine platiť v piatok o 10.00 h SEČ. Píše o tom agentúra AFP.

Toto prímerie však Ukrajina odmieta a považuje ho len za prázdne gesto, za zásterku na zastavenie postupu Ukrajincov v Donbase na východe krajiny a za pokus Moskvy získať čas, aby si Rusko mohlo preskupiť svoje ozbrojené sily.

Unilaterálny pokoj zbraní vyhlásený Moskvou má trvať do soboty 22.00 h SEČ, čo je polnoc moskovského času, keď sa u pravoslávnych kresťanov končí Deň Narodenia Pána. Východní kresťania sa v slávení svojich sviatkov riadia juliánskym kalendárom, ktorý sa oproti gregoriánskemu líši momentálne o 13 dní.

Pokyn na zavedenie dočasného vianočného prímeria pozdĺž celej frontovej línie vydal Putin vo štvrtok ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom štvrtkovom večernom príhovore k občanom však vianočné prímerie skritizoval a uviedol: "Teraz chcú využiť Vianoce ako zásterku, aby aspoň na chvíľu zastavili postup našich chlapcov v Donbase a priblížili k našim pozíciám techniku, muníciu a zmobilizované jednotky... Čo to prinesie? Len ďalší nárast počtu obetí."

Šéf Kremľa sa na vyhlásenie prímeria rozhodol po tom, ako o pokoj zbraní počas Vianoc, ktoré sa v Rusku i na Ukrajine slávia v piatok a sobotu, požiadal patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill.