Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Virtuálny summit Bidena s Putinom sa skončil, trval dve hodiny

Americký prezident Joe Biden, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Podľa ruských médií rokovaniam zrejme dominovali téma napätia v súvislosti s Ukrajinou a rozširovaním NATO smerom na východ.

Moskva/Washington 7. decembra (TASR) - Virtuálny summit amerického prezidenta Joea Bidena a jeho ruského náprotivku Vladimira Putina sa skončil. Rokovanie trvalo dve hodiny, informovala agentúra RIA Novosti.

Biden bude v utorok po ukončení rozhovoru s Putinom ešte telefonovať s najvyššími predstaviteľmi Británie, Francúzska, Nemecka a Talianska. Oznámil to Biely dom, ktorý citovala agentúra AFP.

Tento telefonát má nadväzovať na obdobný pondelkový telefonát medzi Bidenom a európskymi lídrami.

"Lídri sa dohodli, že ostanú v úzkom kontakte v súvislosti s koordinovaným a komplexným prístupom ohľadom odpovede na zhromažďovanie ruských vojsk pri hraniciach Ukrajiny," uviedol Biely dom.

Témy rozhovoru Putin a Bidena zatiaľ nie sú známe, keďže sa virtuálny summit konal bez účasti novinárov. Podľa ruských médií rokovaniam zrejme dominovali téma napätia v súvislosti s Ukrajinou a rozširovaním NATO smerom na východ.

Utorkové rokovanie lídrov Ruska a USA je v poradím piatym rozhovorom oboch prezidentov, odkedy sa Biden ujal svojej funkcie. Putin s Bidenom predtým spoločne rokovali na júnovom summite v Ženeve a niekoľkokrát spolu tiež telefonovali, pripomína TASS.

Biely dom varoval Putina pred vážnymi sankciami


Americký prezident Joe Biden v utorok počas virtuálneho summitu varoval ruského prezidenta Vladimira Putina pred vážnymi ekonomickými sankciami v prípade ruskej invázie na Ukrajinu, uviedol Biely dom vo vyhlásení zverejnenom na svojej internetovej stránke.

"Prezident Biden hovoril o hlbokom znepokojení Spojených štátov a našich európskych spojencov nad eskaláciou súvisiacou s ruskými vojskami obklopujúcimi Ukrajinu a dal jasne najavo, že USA a naši spojenci budú na prípadnú vojenskú eskaláciu reagovať silnými ekonomickými sankciami a ďalšími opatreniami," píše sa vyhlásení Bieleho domu.

Biden počas stretnutia s Putinom znova deklaroval svoju podporu ukrajinskej suverenite a teritoriálnej integrite, pričom vyzval na "deeskaláciu napätia a návrat k diplomacii".

Okrem Ukrajiny prezidenti počas virtuálneho summitu hovorili aj o rusko-amerických vzťahoch a s nimi súvisiacich problémoch, ako aj o strategickej stabilite, kybernetických útokoch v súvislosti so softvérom ransomware a o Iráne a spolupráci pri riešení regionálnych otázok, uvádza Biely dom.

Dialóg prišiel v pravý čas, tvrdí rakúska diplomacia


Dialóg medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a šéfom Kremľa Vladimirom Putinom je dôležitý a vedie sa v pravý čas, pretože je potrebné znížiť napätie na rusko-ukrajinskej hranici, uviedlo pre agentúru TASS na margo utorňajšieho virtuálneho rokovania medzi lídrami oboch veľmocí rakúske ministerstvo zahraničných vecí.

"Deeskalácia na rusko-ukrajinskej hranici je nevyhnutne potrebná. Súčasná situácia je napätá a veľmi znepokojivá. Dialóg medzi Spojenými štátmi a Ruskom na najvyššej úrovni je dôležitý a prebieha v pravý čas," konštatovalo rakúske ministerstvo. Rezort diplomacie dodal, že pre Európsku úniu vo všeobecnosti a konkrétne pre Rakúsko je územná celistvosť Ukrajiny nespochybniteľná.

Putin nedávno vyzval NATO na zastavenie svojho rozširovania smerom na východ a zároveň Alianciu požiadal o právne záväzné bezpečnostné záruky. Spojené štáty medzitým obvinili Rusko z posilňovania vojenskej prítomnosti v blízkosti hraníc s Ukrajinou, čo zo strany Kyjeva vyvolalo obavy z možnej ruskej invázie.