Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Zacharovová: Otázka hraníc DĽR a LĹR je vecou budúcnosti

Na archívnej snímke hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Foto: TASR/AP

Najvyšší predstaviteľ Denis Pušilin povedal, že hranice DĽR kopírujú hranice Doneckej oblasti a "ďalšie kroky ukáže čas".

Moskva 22. februára (TASR) - Otázka hraníc Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR) je vecou budúcnosti a bude sa riešiť, uviedla v utorok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

Vo vysielaní televízie Dožď dodala, že "teraz musíme vyriešiť ďalšie problémy. A tento problém bude určite (tiež) nejako vyriešený". Poznamenala, že otázku delimitácie a demarkácie hraníc "nemôžete vyriešiť za hodinu. A otázka hranice dnes nevznikla."

Rozhodnutie uznať DĽR a LĽR za nezávislé a suverénne štáty oznámil ruský prezident Vladimir Putin v pondelok večer, keď s lídrami oboch týchto proruských entít vyhlásených v časti ukrajinského Donbasu podpísal aj zmluvy o spolupráci.

Všetky tieto dokumenty v utorok ratifikovali obe komory ruského parlamentu a Putin v utorok popoludní podpísal príslušné zákony o ich ratifikácii.

Mnohé médiá sa od pondelka zaujímajú, v akých hraniciach boli DĽR a LĽR vlastne uznané.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok uviedol, že Rusko uznalo nezávislosť povstaleckých regiónov na východe Ukrajiny "v hraniciach, ktoré existovali, keď (tieto subjekty) v roku 2014 vyhlásili" svoju nezávislosť.

Agentúra AP pripomenula, že ukrajinské sily neskôr získali kontrolu nad veľkou časťou oboch regiónov, takže proruskí separatisti momentálne nekontrolujú celé územie Doneckej a Luhanskej oblasti.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Ruská federácia uznáva DLR a LĽR v rámci hraníc, "v ktorých ich orgány vykonávajú svoje právomoci".

Najvyšší predstaviteľ Denis Pušilin vo vysielaní televízie Rossija 1 povedal, že hranice DĽR kopírujú hranice Doneckej oblasti a "ďalšie kroky ukáže čas". Pušilin takto odpovedal na otázku, či je DĽR pripravená vytlačiť ukrajinské ozbrojené sily z území v rámci hraníc z roku 2014.

Ústavy DĽR a LĽR uvádzajú, že územie týchto republík zodpovedá územiam Doneckej a Luhanskej oblasti pod správou Ukrajiny.