Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Záchranári hľadajú preživších v Turecku už len v dvoch provinciách

Rodina, ktorá sa zohrieva pri ohni v meste Antakya. Foto: TASR/AP

Celkový počet obetí zemetrasenia vrátane Sýrie je 44.377.

Ankara 19. februára (TASR) — Záchranári v Turecku ukončili pátranie po preživších zemetrasenia zo 6. februára vo všetkých postihnutých provinciách okrem dvoch, ktoré boli najviac zasiahnuté - Kahramanmaraš a Hatay. Informoval o tom v nedeľu v Ankare šéf agentúry pre zvládanie katastrof Yunus Sezer, uviedla agentúra AFP.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 celkovo zasiahlo 11 provincií na juhovýchode Turecka, ako aj priľahlé oblasti v susednej Sýrii. Jeho epicentrum bolo v okrese Pazarcik v provincii Kahramanmaraš.

Pátracie práce pokračovali v približne 40 budovách v oboch provinciách aj v 14. deň po katastrofe. Záchranné tímy však za posledných 24 hodín nenašli žiadneho preživšieho.

V sobotu sa podľa miestnych médií po 296. hodinách podarilo nájsť v meste Antakya živého muža a ženu, no ich tri deti zemetrasenie neprežili.

Sezer tiež uviedol, že počet obetí v Turecku stúpol na 40.689. Celkový počet obetí zemetrasenia vrátane Sýrie je 44.377.

Turecký viceprezident Fuat Oktay v sobotu informoval, že v krajine sa približne 105.000 budov buď zrútilo, bolo potrebné ich zbúrať, alebo bolo pri zemetrasení vážne poškodených.

Vláda nekonkretizovala, koľko ľudí zostalo bez domova. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však v utorok povedal, že približne 2,2 milióna bolo evakuovaných alebo opustilo postihnuté provincie.