Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Záchranári našli v Boroďanke pod troskami budov telá siedmich ľudí

Príslušníci záchranných zložiek odnášajú v plastovom čiernom vreci telo obyvateľa niekoľkoposchodového obytného domu, ktorý zahynul pri ruskom útoku na začiatku rusko-ukrajinskej vojny v ukrajinskom meste Boroďanka severozápadne od Kyjeva počas 45. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v sobotu 9. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Niektorí záchranári zasahovali s pátracími psami, iní zase prehľadávali trosky s baterkami a snažili sa nájsť ľudí uviaznutých pod nimi.

Kyjev 12. apríla (TASR) - Telá siedmich ľudí našli záchranári v pondelok v sutinách dvoch zničených obytných budov v ukrajinskom meste Boroďanka, severozápadne od Kyjeva. Píše o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na Štátnu službu Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS).

Na akcii na hľadanie nezvestných obyvateľov Boroďanky po tom, čo sa v marci začali z Kyjevskej oblasti sťahovať ruské jednotky, sa podieľa vyše 200 záchranárov. Dosiaľ sa im podarilo z trosiek zničených budov vytiahnuť telá 19 ľudí.

"Nevieme, aký je konečný počet osôb pod troskami. Máme len informácie, že počas ostreľovania tejto budovy bolo počuť spod sutín volanie (o pomoc)," uviedla pre Reuters hovorkyňa DSNS Svitlana Volodahová.

Bagrami boli v pondelok odpratané betónové sutiny zhorených zvyškov bytovky. Niektorí záchranári zasahovali s pátracími psami, iní zase prehľadávali trosky s baterkami a snažili sa nájsť ľudí uviaznutých pod nimi. Jedno telo objavili na kraji cesty zabalené do vreca.

V ďalšej časti mesta záchranári počas pondelka odstraňovali trosky z detského ihriska. Pracovníci odtiaľ odstránili obhorené ruské obrnené vozidlo, ktoré naložili na nákladné auto a odviezli.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň povedal, že situácia v Boroďanke je "oveľa strašnejšia" než v neďalekej Buči a Rusko obvinil z páchania vojnových zločinov. Moskva tieto obvinenia odmieta.