Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

V Indii sa tretí deň snažia vyslobodiť robotníkov zo zavaleného tunela

Príslušníci záchranných zložiek stoja pred zrúteným rozostavaným cestným tunelom, v ktorom uviazlo 40 robotníkov v štáte Uttaránčal na severe Indie 12. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Na mieste nehody v indickom himalájskom štáte Uttarákhand asi stovka záchranárov odstraňuje pomocou bagrov trosky už od nedeľňajšieho rána.

Naí Díllí 14. novembra (TASR) - V utorok už tretí deň v poradí pokračuje záchrana robotníkov, ktorí uviazli pod zemnou po zrútení rozostavaného cestného tunela na severe Indie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Na mieste nehody v indickom himalájskom štáte Uttarákhand asi stovka záchranárov odstraňuje pomocou bagrov trosky už od nedeľňajšieho rána. Snažia sa tak vyslobodiť asi 40 robotníkov uväznených pod zemnou, ktorí sú stále nažive.

"Najväčším prielomom je, že sa nám podarilo nadviazať kontakt a dostávajú potraviny a kyslík. Robí sa všetko nevyhnutné pre ich záchranu," uviedol Abhishek Ruhela, najvyššie postavený predstaviteľ okresu Uttarkaši. Dodal, že do zavaleného tunela pumpujú kyslík a zavaleným dodávajú menšie potraviny, napríklad sušené ovocie.

Tunel sa zrútil pri striedaní dvoch služieb robotníkov. Na fotografiách zverejnených záchranármi vidieť tunel zablokovaný obrovskými kusmi trosiek, pričom z jeho vrchnej časti trčia skrútené železné tyče.

Po dostavaní má 4,5 kilometrový tunel prepojiť dve posvätné hinduistické miesta - Uttarkaši a Jamunotri. Ide o súčasť cestného projektu indickej vlády na zlepšenie dopravného spojenia v oblasti pri hraniciach s Čínou.

K nehodám na veľkých infraštruktúrnych projektoch v Indii prichádza často.