Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Začína sa súdny proces v prípade zrútenia mosta v Janove

Na snímke uprostred sudca Paolo Lepri reaguje počas súdneho procesu v prípade zrútenia diaľničného mosta Morandi v Janove na súde v Janove 7. júla 2022. Foto: TASR/AP

Prokurátor Walter Cotugno uviedol, že "most Morandi bol časovaná bomba, ktorú ste mohli počuť tikať, no nevedeli ste, kedy vybuchne".

Janov 7. júla (TASR) - V Taliansku sa vo štvrtok začína súdny proces v prípade zrútenia mosta v Janove, počas ktorého v roku 2018 prišlo o život 43 ľudí. V prípade figuruje 59 obžalovaných, ktorí sú obvinení z neúmyselného zabitia a z nedostatočnej bezpečnosti dopravy, píše agentúra AFP.

Diaľničný most Morandi bol súčasťou hlavného ťahu medzi Talianskom a Francúzskom. Zrútil sa v auguste 2018 z dôvodu silného dažďa, pričom zo 45-metrovej výšky spadlo viac než 30 osobných i nákladných vozidiel.

Zodpovednosť za túto tragédiu leží podľa prokuratúry na pleciach talianskej štátnej diaľničnej spoločnosti Autostrade per l'Italia (ASPI), ktorá spravuje takmer polovicu talianskych ciest a údajne zanedbala údržbu mosta.

Prokurátor Walter Cotugno uviedol, že "most Morandi bol časovaná bomba, ktorú ste mohli počuť tikať, no nevedeli ste, kedy vybuchne".

Na snímke pozostalí po obetiach zrútenia mostu sledujú úvod súdneho procesu v prípade zrútenia diaľničného mosta Morandi v Janove na súde v Janove 7. júla 2022.
Foto: TASR/AP


Podľa Cotugna si ASPI a inžinierska spoločnosť Spea, ktorá mala na starosti údržbu mosta, boli vedomé stavu, v akom sa most nachádzal, no zdráhali sa financovať údržbu, aby "ochránili dividendy akcionárov".

V súdnom procese je obžalovaných 59 osôb, najmä vedúcich pracovníkov a technikov oboch spoločností vrátane generálneho riaditeľa ASPI Giovanniho Castellucciho či predstaviteľov talianskeho ministerstva dopravy.

"Toto je jeden z najdôležitejších súdnych procesov v novovekých dejinách Talianska, najmä čo sa týka počtu obžalovaných a rozsahu tragédie," uviedol advokát rodín obetí Raffaele Caruso.