Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zadržali amerického vojaka, ktorý údajne plánoval teroristický útok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mužovi v prípade dokázania viny hrozí trest 40 rokov odňatia slobody.

Washington 20. januára (TASR) - Polícia v utorok zatkla príslušníka armády Spojených štátov, ktorý údajne pomáhal plánovať teroristické útoky, okrem iného aj na pamätník útokov z 11. septembra 2001 v meste New York. V stredu o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na prokuratúru v meste New York.

Vojaka menom Cole Bridges (20) zatkli v utorok v americkom štáte Georgia na základe obvinení z terorizmu, uviedla na svojej webovej stránke stanica ABC.

Bridges údajne o plánovaných útokoch diskutoval na internete s agentom Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý sa vydával za člena teroristickej skupiny Islamský štát (ISIS).

Obvinený agentovi FBI ponúkol "školenie a poradenstvo", ako aj tréningové materiály americkej armády. Zároveň mu navrhol možné ciele útokov vrátane spomínaného pamätníku. Podľa prokurátora Bridges dokonca natočil video, v ktorom stojí pred vlajkou ISIS oblečený v brnení.

Bridgesovi v prípade dokázania viny hrozí trest 40 rokov odňatia slobody za pokus o poskytnutie materiálnej pomoci Islamskému štátu a za pokus o vraždu amerických vojakov.