Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zadržali bývalú šéfku politického štábu Alexeja Navaľného

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čanyševová bola zadržaná ako podozrivá z vytvorenia extrémistickej skupiny.

Ufa 10. novembra (TASR) - Polícia v Rusku podnikla ďalší záťah proti prívržencom väzneného opozičného politika Alexeja Navaľného, keď v utorok v meste Ufa, metropole Baškirska ležiaceho v európskej časti Ruska, zadržala bývalú šéfku jeho miestneho politického štábu.

Informoval o tom spravodajský web Meduza.io, ktorý spresnil, že opozičná aktivistka Lilija Čanyševová je prvou osobou zadržanou pre podozrenie z extrémizmu po tom, ako sa úradom v Rusku podarilo reštrikciami rozložiť a zlikvidovať sieť politických štábov, ktoré v regiónoch Ruska pred poslednými prezidentskými voľbami založil Navaľnyj.

Čanyševová bola zadržaná ako podozrivá z vytvorenia extrémistickej skupiny.

Jej dom, ako aj príbytky niekoľkých ďalších aktivistov v Ufe polícia v utorok prehľadala.

Bytové prehliadky u Navaľného prívržencov sa v utorok uskutočnili aj v Kemerove a Novokuznecku. Podľa Meduzy.io pravdepodobne tiež súviseli s podozrením z organizovania "extrémistickej komunity".

Okrem Čanyševovej bolo po prehliadkach v Ufe zadržaných niekoľko ďalších ľudí, ktorých však polícia po výsluchoch prepustila. Niektorí majú v trestnej veci štatút svedkov.

V kauze vytvorenia extrémistickej skupiny sa v septembri začalo trestné stíhanie aj voči uväznenému Navaľnému a jeho najbližším spojencom: Leonidovi Volkovovi a Ivanovi Ždanovovi.

Pre obvinenie z členstva v extrémistickej skupine vyšetrujú aj niekoľko ďalších blízkych spolupracovníkov Navaľného, vrátane Ľubov Soboľovej, Georgija Alburova a Ruslana Šaveddinova. V prípade dokázania viny im hrozí tresť odňatia slobody až na šesť rokov.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie tvrdí, že Navaľnyj so spojencami založili protikorupčnú nadáciu FBK, zriadili rozsiahlu sieť regionálnych kancelárií a spustili webové stránky a kontá na sociálnych sieťach s cieľom diskreditovať úrady, destabilizovať situáciu v regiónoch a vytvárať pre verejnosť obraz o potrebe násilného zvrhnutia moci.