Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Zadržali muža, ktorý mal plánovať útok na Transsibírsku magistrálu

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Podľa sobotňajšieho vyhlásenia FSB nemenovaného ruského občana najali ukrajinské tajné služby v meste Ľvov na západe Ukrajiny a následne ho vyslali do Ruska.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 16. marca (TASR) - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala 61-ročného Rusa, ktorý údajne plánoval útok na Transsibírsku magistrálu. Muža vraj naverbovali ukrajinské tajné služby, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na správy ruských štátnych médií.

Podľa sobotňajšieho vyhlásenia FSB nemenovaného ruského občana najali ukrajinské tajné služby v meste Ľvov na západe Ukrajiny a následne ho vyslali do Ruska.

Tam mal podľa FSB plánovať "teroristický útok" na železničný uzol Transibírskej magistrály (Transsib) v Sverdlovskej oblasti na Urale. Transsib je najdlhšou železničnou traťou na svete a hlavnou dopravnou tepnou Ruska. Kyjev už predtým označil magistrálu za jeden z legitímnych cieľom útokov a sabotáží, aby mohol narušiť prepravu nákladov pre ruské sily útočiace na Ukrajinu.

Zadržaný muž sa k svojej činnosti priznal a kooperuje s vyšetrovateľmi, tvrdila ruská štátna agentúra TASS.

Ukrajina v posledných mesiacoch vystupňovala útoky na ekonomické ciele vo vnútri Ruska. Od začiatku tohto týždňa boli bezpilotnými lietadlami dlhého doletu napadnuté už najmenej tri veľké ruské rafinérie, informuje stanica BBC. Terčom útokov sa stali aj ropné rafinérie v oblastiach vzdialených stovky kilometrov od frontovej línie.