Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zadržali muža, ktorý údajne mieril na argentínsku viceprezidentku

Argentínska exprezidentka a terajšia viceprezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová zdraví svojich podporovateľov pred svojím domom v Buenos Aires v sobotu 27. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Ministri vlády prezidenta Alberta Fernándeza vydali tlačovú správu, v ktorej odsúdili "pokus o vraždu" viceprezidentky.

Buenos Aires 2. septembra (TASR) - V Argentíne zadržali vo štvrtok večer muža, ktorý mieril strelnou zbraňou na viceprezidentku Cristinu Fernándezovú Kirchnerovú. Uviedol to argentínsky minister pre bezpečnosť Aníbal Fernández. TASR správu prevzala v piatok z agentúr AFP a AP.

Niekoľko miestnych televíznych kanálov odvysielalo zábery muža, ktorý zblízka mieril zbraňou na hlavu viceprezidentky, keď vystupovala z auta pred svojím domom v argentínskom hlavnom meste Buenos Aires. Muža, ktorého totožnosť úrady nezverejnili, zadržali pár sekúnd po incidente.

Fernández povedal, že vo veci prebieha vyšetrovanie s tým, že zbraň sa musí poslať na analýzu. Či ide o skutočnú zbraň, úrady oficiálne zatiaľ nepotvrdili, píše AP.

Štátna tlačová agentúra Télam uviedla, že údajný strelec bol identifikovaný ako Fernando Andrés Zabak, občan Brazílie. Úrady jeho totožnosť nepotvrdili.

Ministri vlády prezidenta Alberta Fernándeza vydali tlačovú správu, v ktorej odsúdili "pokus o vraždu" viceprezidentky. "To, čo sa stalo dnes večer, je mimoriadne závažné a ohrozuje demokraciu, inštitúcie a právny štát," uvádza sa v správe.

Útok odsúdil aj bývalý prezident Mauricio Macri. "Táto veľmi vážna udalosť si vyžaduje okamžité a hlboké objasnenie zo strany súdnictva a bezpečnostných zložiek," napísal na Twitteri.

Stovky aktivistov sa v uplynulých dňoch zhromaždili pred domom Fernándezovej Kirchnerovej, ktorá čelí obvineniam z podvodného hospodárenia a nezákonného udeľovania zmlúv na verejné práce z obdobia, keď bola prezidentkou (2007–2015). Prokuratúra pre viceprezidentku žiada trest odňatia slobody v dĺžke 12 rokov a zákaz vykonávať verejné funkcie.